Elon Musk in staf Trump? 'Gevaarlijk, ze hebben allebei een messiascomplex'
- Nieuws
- Elon Musk in staf Trump? 'Gevaarlijk, ze hebben allebei een messiascomplex'
Wat gebeurt er als één van de rijkste personen ter wereld gaat samenwerken met de machtigste man op aarde? Dat is de vraag, nu multimiljardair Elon Musk waarschijnlijk een politieke functie gaat vervullen in het Witte Huis van de net verkozen president Trump. "Ik vind het gevaarlijk dat deze mannen met een messiascomplex zoveel macht krijgen", zegt Amerikakenner Paul Verhagen in Geld of je Leven (EO).
Video niet beschikbaar
De kans lijkt groot dat Elon Musk, CEO van automaker Tesla en socialmediabedrijf X, een functie krijgt aangeboden in de nieuwe regering van aanstaand president Trump. Het is een beloning voor zijn trouwe steun in de verkiezingscampagne.
2 biljoen bezuinigen
In de campagne zei Musk dat hij staat te trappelen om te gaan snijden in het overheidsapparaat, als hoofd van het nieuw op te richten 'departement voor overheidsefficiëntie'.
"Tussen neus en lippen door zei Musk dat hij twee biljoen wil gaan bezuinigen", vertelt Amerikakenner Paul Verhagen. "Dat is een derde van het overheidsbudget! Als je het gaat uitschrijven, is het een getal met twaalf nullen. Good luck!’
Het lijkt Verhagen niet heel realistisch. "Als je echt zoveel wilt bezuinigen, dan moet je de sociale zekerheid, de gezondheidszorg of het leger afschaffen. Dat lijkt me onwaarschijnlijk."
Minder regels
Maar waarom wil Musk zo graag deze taak op zich nemen? Musk heeft vanwege zijn bedrijven belang bij minder regels, legt Verhagen uit. En vooral ook bij het bepalen wat de regels zijn, bijvoorbeeld over het weren van concurrenten op de Amerikaanse markt. "Musk zit nu in de inner circle van Trump. Hij heeft veel invloed. En Trump is zelf niet zo van de details in het beleid, dus dat geeft Musk de ruimte om een uitzondering te regelen voor Tesla."
Volgens Verhagen heeft Musk bedrijven die voor Amerika strategisch van belang zijn. Met autobedrijf Tesla gaat hij de competitie aan met China op het gebied van het produceren van elektrische auto’s. En met zijn Starlink-satellieten speelt hij een rol van betekenis in de geopolitiek.
Gevaarlijk
Die machtige positie brengt risico’s met zich mee, nu Musk een bondgenootschap is aangegaan met Trump, stelt Verhagen. "Ik vind het gevaarlijk. Dat heeft te maken met de persoonlijkheden van Musk en Trump. Ze hebben allebei een messiascomplex. Als je daar veel macht aan verbindt, kunnen er dingen fout gaan."
Maar heeft Musk überhaupt genoeg tijd om al zijn bedrijven te blijven leiden en ook nog een politieke functie te gaan vervullen? Verhagen: "Zijn aandeelhouders hebben al geklaagd dat hij zich te veel bezighield met politiek. Ik weet niet hoe hij dit in zijn agenda gaat passen. Maar de komende jaren zal hij in ieder geval invloed hebben. Formeel, in een politieke functie. Of informeel, door te appen met Trump."