Buitenland
NOS

'Interview Biden heeft weinig zorgen weggehaald'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Interview Biden heeft weinig zorgen weggehaald'

De Amerikaanse president Biden denkt er niet over om uit de race voor zijn herverkiezing te stappen. Dat zei hij afgelopen nacht in een 20 minuten durend interview met ABC News. Zijn belangrijkste doel van dat gesprek was de schade van het dramatisch verlopen debat met Donald Trump enigszins herstellen en laten zien dat hij fit genoeg is voor een tweede termijn. Maar jurist en Amerikakenner Kenneth Manusama denkt dat Biden daar niet in is geslaagd, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Biden herhaalde dat hij ziek en vermoeid was tijdens het debat en zich vreselijk voelde. Maar in het interview van afgelopen nacht was de president volgens Manusama opnieuw slecht te verstaan. "Veel mensen zullen er niet van overtuigd zijn dat het debat ‘een slechte nacht’ was, zoals hij telkens zelf herhaalde."

Geen geloof in peilingen

In de peilingen groeit de achterstand van Biden op zijn rivaal Trump, maar in het interview wilde Biden daar niets van weten en zei hij dat hij die peilingen niet gelooft. "We zien bij Biden een houding die we van Donald Trump een beetje gewend zijn, van ‘I alone can fix it’. 'Alleen ik kan het allemaal herstellen en ik weet ongeveer wel wat de werkelijkheid is'", constateert Manusama.

Volgens Manusama lijkt het erop dat Biden de werkelijkheid niet onder ogen wil zien. "Terwijl de rest van ons, met name de Amerikaanse kiezer, Biden ziet zoals hij is: oud en misschien niet alleen niet langer in staat om verkiesbaar te zijn, maar ook niet in staat om zijn baan uit te voeren. Biden zal gezien het interview niet 1-2-3 opgeven, maar de grote golf van druk moet denk ik nog komen want dit interview heeft volgens mij heel weinig zorgen weggehaald."

Zonder context van Donald Trump

Wat het debat en interview van vannacht hebben veranderd is dat er nu, ook binnen de Democratische partij, naar Biden wordt gekeken zonder de context van Donald Trump, vertelt Manusama. "We hebben altijd gezegd: Biden heeft Trump verslagen in 2020 en heeft een brede coalitie bij elkaar kunnen brengen en Trump is het grote gevaar, dus we moeten op Biden stemmen. Die context is een beetje weggehaald, waardoor we naar Biden op zich kijken. En dan komen de zorgen die men onder de oppervlakte heeft naar boven. Nu dat eenmaal gebeurd is, is er eigenlijk bijna geen weg terug en zal die druk gaan toenemen."

Hoewel iets vergelijkbaars nog niet eerder in de geschiedenis is gebeurd, vermoedt Manusama dat Biden uiteindelijk het veld moet ruimen. Als dat gebeurt is het volgens Manusama in het belang van de Democratische partij dat dat zo snel mogelijk gebeurt. "Dan kan ook het debat over de mentale staat verlegd worden naar Donald Trump, want ook die heeft zijn grote uitdagingen. Achter de schermen wordt ook over hem gezegd ‘nou wat Trump allemaal zegt is ook niet helemaal helder meer'".

Ster advertentie
Ster advertentie