Trumps presidentschap zet 'Europa's plaats op wereldtoneel ter discussie'
- Nieuws
- Trumps presidentschap zet 'Europa's plaats op wereldtoneel ter discussie'
Donald J. Trump wordt vandaag opnieuw geïnaugureerd als de president van de Verenigde Staten. De ogen van de wereld zijn gericht op het Capitool, waar de ceremonie zal plaatsvinden. Zijn aanhangers zijn door het dolle dat Trump weer het Witte Huis zal betreden, anderen vrezen voor de gevolgen van zijn presidentschap. "De plaats van Europa op het wereldtoneel staat ter discussie", zegt Mart de Kruif, oud-commandant der Landstrijdkrachten, bij Spraakmakers.
Trump, die in 2017 ook al president werd, heeft in de aanloop naar zijn presidentschap dreigingen gemaakt over het verhogen van importtarieven op buitenlandse producten. Ruim een derde van de Nederlandse ondernemers vreest dat Trump een negatief effect zal hebben op de internationale handel, daarnaast zijn er zorgen over het klimaatakkoord van Parijs, de stevige migratieplannen en de geopolitieke verhoudingen.
NAVO
In de aanloop naar en tijdens de verkiezingen sprak Trump ook veel over de NAVO en de bijdragen van de verbonden landen aan het defensiebudget. Bovendien dreigde hij uit het verbond te stappen. De Kruif maakt zich over dat laatste niet zo'n zorgen. "Hij heeft de mensen nodig uit de NAVO-landen." Maar vreest wel voor de toekomst van Oekraïne.
Daarnaast vormen de Verenigde Staten de "kernwapenparaplu voor ontzettend veel landen", zegt De Kruif. "Als hij er uitstapt, gaan landen het zelf ontwikkelen. Dan worden de VS instabieler", meldt de oud-commandant der Landstrijdkrachten. "Maar het kost ook gewoon geld. Als hij eruit stapt, gaan Europese landen zelf wapens ontwikkelen."
Staakt-het-vuren
Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas is volgens De Kruif een poging van Netanyahu om een "wit voetje" te halen bij Trump. Maar de aanstaande president zal het conflict niet oplossen, vermoedt De Kruif. "Dat werkt pas bij een groot verband van veel landen die dezelfde mening delen over de toekomst van het Midden-Oosten en dat is er niet."
Oekraïne
Trumps presidentschap zet Europa's plaats op het wereldtoneel "ter discussie", gaat De Kruif verder. "Daarom gebeuren er dingen die wij niet willen. De toekomst van Oekraïne hangt van ons af. Dat zegt iets over waar we staan en waarvoor wij staan als Europa. Dan kunnen we een tegenwicht bieden aan Trump en wat hij wil doen."
Abortus en anticonceptie
Eén van de dingen waar Trump tegen vecht is de keuzevrijheid van vrouwen over hun eigen lichaam en dat kan ook in Nederland gevolgen hebben, meldt Alina Chakh, voorzitter van de belangenorganisatie AVA. "We moeten zeker alert zijn", zegt Chakh over de abortuswetgeving in de VS. "We voelen de vijandigheid richting vrouwen die abortus plegen."
Zo staat het abortusrecht in het Verenigde Koninkrijk onder druk en is de toegang tot dit soort zorg ook in Hongarije, Italië en Polen een discussiepunt. "In Nederland is het anti-abortus-sentiment ook nog levend", voegt Chakh toe.
Klimaatbeleid
Volgens oud-VVD-minister Ed Nijpels is het een "zwarte dag", voornamelijk omdat Trump niet bekendstaat om zijn progressieve klimaatbeleid. Zo trok hij zich tijdens zijn eerste presidentschap al uit het Parijs-akkoord. "Hij wil olie blijven boren, dus voor het klimaatbeleid ziet het er niet goed uit", zegt Nijpels. "Het klimaatbeleid zal in de rest van de wereld doorgaan, maar dit is dus geen feestdag."
Bitcoin
Bitcoinkenner Robert Reinder Nederhoed vindt het "opportunistisch" dat Trump zijn eigen memecoin lanceerde. "Het is niet heel presidentwaardig om je zo commercieel te gelden te maken", aldus Nederhoed. De regulering van de bitcoin zal versoepeld worden en dat zal ook een groot effect hebben. "Mensen zijn dan minder angstig, bedrijven investeren erin en mensen gooien er geld tegenaan." Tegelijkertijd is het belangrijk om "mensen te beschermen" tegen het fluctuaties van de munt, zegt Nederhoed.
Ondernemer Bert Ross maakt zich vooral zorgen over de import- en exporttarieven. "Het betekent alleen maar dat de hele spiraal duurder wordt, voor iedereen. Er komt veel meer inflatie." Beller Paulien Coret denkt dat LHBTI+'ers gevolgen zullen ervaren van Trumps presidentschap. "Ik ben heel bang voor verlies van vrijheid voor heel veel mensen." Luisteraar Arie de Bont is wel positief over Trump. "Ik ben blij dat er iemand zit die niet te veel geld uitgeeft aan klimaatbeleid en niet in paniek raakt."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!