Buitenland
BNNVARA

Situatie Afrin: 'Er is sprake van etnische zuivering'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Situatie Afrin: 'Er is sprake van etnische zuivering'

Vandaag is het precies vier jaar geleden dat Afrin met veel geweld werd veroverd. En zijn er nog steeds grote zorgen over het gebied. Er zou sprake zijn van etnische zuiveringen. In De Nieuws BV schetsen journalist Frederike Geerdink en Peshmerge, die tien jaar geleden Syrië ontvluchtte, de situatie in de Syrische stad.

Video niet beschikbaar

Geerdink neemt ons mee terug naar de situatie in Syrië, nu vier jaar geleden. "Afrin ligt in het noordwesten van Syrië, daar was het de hele Syrische oorlog rustig." De journalist ligt uit dat Afrin een vrij homogeen Koerdisch gebied was waar een autonome administratie bezig was een eigen bestuur op te zetten. "Turkije zag dit als een bedreiging en viel Afrin aan."

Etnische zuivering

Peshmerge, die uit Afrin gevlucht is, vertelt over de gevolgen van de aanval voor de stad. "Eerst was 95% van Afrin Koerdisch, nu is het minder dan 30%." De ouders van Peshmerge zijn na twee maanden teruggekeerd naar Afrin, waar ze hun huis vernield en leeggeroofd aantroffen. "Zo gingen de strijders systematisch te werk, langs alle dorpen om alles kapot te maken. Duizenden Koerden hadden niks meer."

En het stopte niet bij vernielen. Peshmerge geeft aan dat het gebied rond Afrin 'ont-Koerd' wordt. "Arabisch en Turks zijn er nu de formele talen, Koerdisch is verboden." Volgens zowel Peshmerge als Geerdink kun je stellen dat er sprake is van een etnische zuivering.

Culturele en ecologische genocide

Peshmerge geeft aan dat genocide niet altijd gelijk staat aan moord en dat wat er in Afrin gebeurt, culturele en ecologische genocide is. "In dorpen rondom Afrin worden nu settlements gebouwd voor Arabieren en moslims om de demografie te veranderen. Het was een homogeen Koerdisch gebied, maar dat is het nu niet meer." Volgens Peshmerge is Afrin niet de enige plek waar dit gebeurt, zo zou Turkije dat ook doen in andere delen van Syrië die ze nu bezetten. "Maar je hoort niemand erover praten hier omdat er geen bombardementen zijn."

Of Peshmerge Afrin ooit nog kan bezoeken weet hij niet.

Vandaag en morgen gaan in Amsterdam en andere Europese steden mensen de straat op om te demonstreren voor Afrin.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie