Podcast 'Welkom in Washington' toont dat 228 jaar oude brief nog altijd actueel is
- Nieuws
- Podcast 'Welkom in Washington' toont dat 228 jaar oude brief nog altijd actueel is
Toen George Washington in 1796 aftrad, nam hij afscheid in een brief aan de Amerikanen en schreef over zijn dromen, hopen en vrezen voor dit land. Deze woorden vormen de rode draad door het nieuwe seizoen van de podcast Welkom in Washington. Daarover vertelt Laila Frank in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Amerikajournalist Laila Frank las de afscheidsbrief van Washington als een brief van een vader die zijn kind de wijde wereld instuurt: "Met hopen en ambities, maar ook met zorgen en waarschuwingen." Een van de redenen dat de brief zo bijzonder is, is dat het 228 jaar na dato nog altijd actueel is. "Er staan fikse waarschuwingen in die vandaag geschreven hadden kunnen worden", aldus Frank.
Waarschuwingen van George Washington
De eerste waarschuwing waar George Washington over schrijft is de politieke verdeeldheid. "Hij zag meteen het gevaar van slechts twee politieke partijen. Omdat het gevaar is dat je alleen nog maar een vijandbeeld creëert. En dan kom je uit bij de politieke verdeeldheid die we nu hebben."
Ook waarschuwde Washington voor de gevolgen van militaire en politieke inmenging en voor een theocratie. "Amerika was gesticht nota bene op religieuze vrijheid met religieuze vluchtelingen, land of the free. Nu zie je in veel politieke debatten dat evangelisten een grote rol spelen. Dat het christendom, een uiterste vorm daarvan, heel dominant is." Kortom, de gesprekken die Washington met de andere Founding Fathers voerde, die voeren wij nog steeds.
Opiatencrisis in Amerika
In de eerste aflevering van 'Welkom in Washington' duikt Frank in de opiatencrisis. Frank: "Het is één van de grote, grove schandalen in de recente Amerikaanse geschiedenis. Het is een groot schandaal dat Amerikaanse bedrijven met hulp van de Amerikaanse overheid, miljoenen Amerikanen verslaafd heeft laten worden en ze vervolgens keihard heeft laten vallen. En de gevolgen daarvan zijn enorm."
Niet alleen heeft deze crisis doden tot gevolg, ook hele gemeenschappen vallen uit elkaar. Bovendien heeft het volgens Frank politieke gevolgen: "Want mensen zijn ongelofelijk belazerd door de overheid en teleurgesteld in het land. En teleurgesteld in de belofte van Amerika."
Land of the free?
George Washington geloofde in de belofte van land of the free: een vrij land voor arm en rijk. Hoe kijken slachtoffers van de opiatencrisis hiernaar? "Zij geloven er niet in. 'Wat beloven ze dan?' Voor hen is die belofte er niet. En ze voelen de belofte niet. Dat maakt ook dat ze elkaar opzoeken en dat ze daardoor in een isolement terechtkomen omdat ze niet geholpen worden."