Buitenland
VPRO

Nigeria rapt zichzelf naar de stembus

foto: foto123
  1. Nieuwschevron right
  2. Nigeria rapt zichzelf naar de stembus

Bij een concert in het Nigeriaanse Lagos moesten de bezoekers een bijzonder toegangskaartje bij de ingang tonen, vertelt Aida Grovestins, correspondent in West-Afrika, in Buitenland Uitgelicht.

VPRO BB uitgelicht

Kiezerskaart

Bij dit concert, dat werd georganiseerd door de Independent National Electoral Commission (Inec), de maatschappelijke groep Yiaga Africa en de Europese Unie (EU), konden bezoekers alleen binnenkomen met een permanente kiezerskaart. “Dat is een bewijs dat iemand zich heeft geregistreerd om te stemmen bij de komende presidentsverkiezingen in februari 2023”, legt Grovestins uit. Zoiets als een automatische registratie als je 18 wordt, bestaat in Nigeria niet.

Populaire muzikanten zoals de rapper Falz en zanger Teni proberen op deze manier jongeren te motiveren voor de gang naar de stembus. Daar gaat het om, “niet om het beïnvloeden op welke kandidaat”, benadrukt de correspondent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trend

Volgens Grovestins is het een trend: “Zowel in Nigeria als in andere West-Afrikaanse landen voelen populaire muzikanten zich vaker geroepen om vooral jongeren aan te moedigen.” De correspondent noemt Senegal als voorbeeld waar rappers bij eerdere verkiezingen veel jongeren wisten te overtuigen dat hun stem telt. “Muzikanten hebben een groot bereik en kunnen bijvoorbeeld ook makkelijker ongeletterden bereiken, omdat ze in simpele en heldere taal kunnen uitleggen hoe het systeem van het stemmen werkt, wat politici niet doen.” Maar ook de kerk en sociale media influencers moedigen mensen aan.

Hoop

Registreren is één, stemmen is een tweede. “Bij de laatste verkiezingen was er een hele lage opkomst. Sommige Nigerianen worden afgeschrikt door de omstandigheden waaronder vaak wordt gestemd.” Grovestins noemt slechte organisatie, zoals het ontbreken van stembiljetten. “Mensen moeten soms urenlang wachten in de brandende zon tot ze hun stem kunnen uitbrengen”. Maar geweld in de buurt van de stemlocaties en de veel voorkomende corruptie met de registratie zijn ook redenen om weg te blijven.

Toch ziet Grovestins het positief in: “Jongeren hopen toch altijd een verschil te kunnen maken en lijken zich meer en meer bewust dat ze invloed kunnen uitoefenen.”

Meer weten?

Bekijk het promofilmpje van het Youth Vote Count Mega Concert 2.0

Luister de nummers This is Nigeria en Soldier van rapper Falz.

Bekijk welke rol rappers speelden bij Senegalese politiek en verkiezingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie