Tienduizenden Rohingya in het nauw door gevechten in Myanmar
- Nieuws
- Tienduizenden Rohingya in het nauw door gevechten in Myanmar
Tienduizenden Rohingya in het westen van Myanmar zitten in het nauw. Ze dreigen het slachtoffer te worden van de gevechten tussen de Arakan Army, een etnische gevechtsgroep, en het leger. De Rohingya is een vervolgde moslimminderheid in Myanmar. Een groot deel van hen is gevlucht naar buurland Bangladesh.
Tienduizenden Rohingya in het nauw door gevechten in Myanmar
Video niet beschikbaar
"De verhoudingen tussen de Arakan Army en de Rohingya zijn niet per se goed," zegt Zuidoost-Azië correspondent Mustafa Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal. "De Rohingya zijn moslims en de start van de genocide tegen hen was deels een religieus geïnspireerde aanval."
Het Arakan volk is grotendeels boeddhistisch en volgens Marghadi wakkerden extremistische boeddhisten een bestaande haat tegen de Rohingya aan bij de boeddhistische meerderheid in Myanmar. "Ook de regering noemde hen Bengalen, alsof ze vooral moesten wegwezen naar Bangladesh, waar ze thuishoren in hun ogen. En dat gebeurde dus ook tijdens die genocide."
Een maand geleden kwamen veel Rohingya om bij een offensief van de Arakan Army. Ook huizen werden verbrand. "Het is niet duidelijk of ze dat expres deden, of dat de bijkomende schade van Rohingya hen gewoon weinig kon schelen."
Arakan Army
De Arakan Army is de militaire tak van een beweging die in 2009 is opgericht. "Ze strijden voor het herstellen van de soevereiniteit van het Arakan volk, oftewel, het is een van de talloze etnische bewegingen die voor autonomie of liever onafhankelijkheid vechten in Myanmar," aldus Marghadi.
Vorig jaar zijn ze samen met etnische groepen in het noorden een offensief begonnen tegen het Myanmarese leger. En ze blijken tot nu toe succesvol: de staat Rakhine, in het westen van het land, is bijna volledig onder controle van de groep. Dat is ook gelijk de staat waar de Rohingya vandaan komen.
Ultimatum gesteld
Na het offensief van vorige maand wil de Arakan Army de stad Maungdaw aanvallen. "Ook daar wonen vooral Rohingya." Er is een ultimatum gesteld, de Rohingya moeten vertrekken. "Maar veel experts zijn bang dat het opnieuw neigt naar een etnische zuivering. De Rohingya uit die stad verjagen, zoals ze dat bij het vorige offensief zouden hebben gedaan."
Nergens terecht
Door de gevechten zijn al tienduizenden Rohingya op de vlucht geslagen, er wordt verwacht dat door deze oproep nog meer zullen vertrekken. Mannelijke Rohingya die niet vluchten worden door het leger gedwongen om mee te vechten. "Ze worden vaak als kanonnenvoer aan de frontlinie gezet. Honderden zijn al omgekomen."
Als ze niet vechten, lopen ze het risico om aangevallen te worden door verzetsgroepen als de Arakan Army. Maar vluchten naar het nabije Bangladesh is ook geen reële optie meer.
De stad Maungdaw ligt vlakbij Bangladesh. "Maar die zit niet op ze te wachten. Er wonen al ongeveer een miljoen in het grootste vluchtelingenkamp op aarde bij de stad Cox' Bazar," legt Marghadi uit. "Bangladesh, dat al niet rijk is, kan het simpelweg niet meer aan. Dus Bangladesh heeft gezegd geen Rohingya vluchtelingen meer toe te laten."
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.