Nieuw handboek moet gemeenten helpen ongewenste crematies van overleden moslims te voorkomen
- Nieuws
- Nieuw handboek moet gemeenten helpen ongewenste crematies van overleden moslims te voorkomen
In Nederland is het al een aantal keer voorgekomen dat een moslim na overlijden per ongeluk isgecremeerd, omdat er geen familie was om geloofswensen door te geven. Gemeenten regelen in zulke gevallen de uitvaart, maar weten soms niet dat het om een moslim gaat of dat crematie binnen de islam verboden is. Om dit te voorkomen is er nu een handboek ontwikkeld dat ambtenaren kan helpen islamitische overledenen te herkennen en hen een passende uitvaart te geven.
Video niet beschikbaar
In Utrecht is het een keer bijna misgegaan, vertelt Mahmut Sungur, gemeenteraadslid voor DENK in Utrecht. Hij houdt zich bezig met gemeentelijke uitvaarten. Een moskeevoorzitter signaleerde een naam die mogelijk islamitisch was en wist zo een crematie te voorkomen. Volgens Sungur kan het misgaan doordat gemeenten niet verder kijken dan de gemeentelijke basisadministratie. Hoe vaak het verder voorkomt, weet hij niet: "Want we weten ook niet wat we niet zien."
Rituelen
Een passende uitvaart is belangrijk binnen de Islam, vertelt Sungur. "Het lichaam dient gerespecteerd te worden. Dat houdt in dat het verbranden en cremeren ervan niet is toegestaan. Ook zijn er een aantal rituelen die je moet nakomen. Dank aan het wassen van het lichaam, het verwikkelen in een wit doek of het begraven met het gezicht richting Mekka."
Eerste stap
Sungur is blij met het handboek, maar ziet het slechts als een eerste stap. "Gemeenten kijken nu alleen naar nabestaanden of wat er in de administratie te vinden is. Als die informatie ontbreekt, houdt het vaak al snel op. We moeten verder kijken dan dat." Hij pleit ervoor om ook vrienden en kennissen te raadplegen om de achtergrond van de overledene beter in kaart te brengen.
Het waarborgen van een passende uitvaart is volgens Sungur niet alleen een morele, maar ook een wettelijke plicht. "De Wet op de lijkbezorging stelt dat een uitvaart moet aansluiten bij de wensen van de overledene. Als iemand islamitisch was, hoort daar een islamitische begrafenis bij."
Hoewel de discussie nu vooral binnen de islamitische gemeenschap speelt, benadrukt Sungur dat dit breder getrokken kan worden. "Ik kan me heel goed voorstellen dat dezelfde discussie ook speelt binnen de christelijke gemeenschap, over begraven of cremeren. Het is voor mij breder dan de islamitische gemeenschap. En de vrijblijvendheid moet ervan af. We moeten dit verankeren in gemeentelijke verordeningen en beleidsregels."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.