Buitenland
VPRO

'Ik heb jaren voor de FARC gevochten, nu vecht ik voor de natuur'

foto: Monica (FARC)foto: Monica (FARC)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik heb jaren voor de FARC gevochten, nu vecht ik voor de natuur'

Ex-strijder Monica heeft haar wapens neergelegd, maar strijdt nog steeds. Nu voor het behoud van het Colombiaanse bos waar ze met rebellengroep FARC twintig jaar lang woonde. "Sinds het vrede is, is de houtkap enorm toegenomen. En dat willen we tegenhouden", vertelt ze tegen Bureau Buitenland-redacteur Niyireth Koelmans.

Monica was 14 jaar oud, toen de FARC door haar dorp trok. "Mijn familie had geen geld voor een studie, dus ik had niet zo veel andere opties. De FARC vond me eerst veel te jong, maar uiteindelijk is het me gelukt om ze over te halen. Ik heb twintig jaar gevochten, tot aan het vredesproces."

De jungle als thuis

Monica woont in een re-integratiekamp met 90 andere ex-strijders

Monica woont in een re-integratiekamp voor ex-strijders en moet een uur door de jungle lopen om bereik te hebben met haar telefoon. Het is dezelfde jungle waar ze jarenlang met een geweer rondliep. Hoe loopt ze daar nu? "Het is totaal anders. Tijdens de oorlog moesten we constant opletten. Nu kan ik rustig wandelen en genieten van de vogels en de orchideeën."

Tenminste, nu kan ze nog genieten van die flora en fauna. Het einde van vijftig jaar conflict was voor veel mensen goed nieuws. Maar het was minder goed nieuws voor het bos waar Monica met de FARC woonde: "Wij hebben altijd voor ons natuurgebied gezorgd. Het is mijn thuis. Maar sinds het vrede is, is de houtkap enorm toegenomen. En dat willen we tegenhouden", vertelt Monica.

Geen strijders, maar beschermers

En toen was daar bioloog Juan Fernando Diaz van de Universiteit Eafit in Medellín. Hij wilde graag een biologische expeditie opzetten om de plant- en diersoorten in Monica's bos in kaart te brengen. Diaz: "We wilden graag samenwerken met de ex-strijders. Maar ze niet alleen inzetten als gidsen. We willen echt dat ze mede-onderzoekers zijn. De kennis die zij hebben van hun gebied, van de dieren en de planten is heel waardevol."

Monica beaamt dit: "We hebben samen de expeditie gepland. We hebben samen het veldwerk gedaan. Én we zijn zelfs mee gegaan naar de universiteit om de resultaten te presenteren. We waren één team."

Ex-strijder Monica presenteert de resultaten van de biologische expeditie op de universiteit Eafit in Medellín

De expeditie heeft alle verwachtingen overtroffen. Er zijn zelfs 14 nieuwe soorten ontdekt. "En dat niet alleen. Dit soort projecten zijn essentieel voor het vredesproces. Door de ex-strijders een actieve rol als onderzoekers te geven, proberen we een nieuwe invulling te geven aan wat zijzelf betekenen voor het gebied. Geen soldaten, maar beschermers", aldus Diaz.

Waargenomen vogelsoort tijdens de expeditie. Foto: atbirding.com

Ster advertentie
Ster advertentie