Ondanks tien jaar oud verbod zien gynaecologen slachtoffers van genitale verminking
- Nieuws
- Ondanks tien jaar oud verbod zien gynaecologen slachtoffers van genitale verminking
Ruim tien jaar nadat vrouwelijke genitale verminking strafbaar werd gesteld in Nederland, is er nog geen enkele zaak voor de rechter gebracht. Toch keren elk jaar tientallen en mogelijk honderden meisjes verminkt terug van vakantie in landen waar deze praktijk gebruikelijk is. Dat blijkt uit een rondgang van politiek verslaggever Marleen de Rooy langs gynaecologen, verloskundigen en de GGD.
Video niet beschikbaar
Vrouwelijke genitale verminking, ook wel vrouwenbesnijdenis genoemd, is een traditie die vaak culturele of religieuze achtergronden heeft. "Het komt met name voor in Afrikaanse landen, maar ook in delen van Indonesië, Irak en Colombia. Volgens de laatste cijfers van UNICEF wordt het aantal slachtoffers ieder jaar meer. Wereldwijd hebben we het dan over 120 miljoen vrouwen", vertelt De Rooy. Meestal gebeurt het bij meisjes van rond de vier of vijf jaar oud. Ervaringsdeskundige Istahil Abdullah, die als zesjarige werd besneden in Somalië, deelde haar verhaal met De Rooy. Ze beschrijft hoe een vrouw zonder verdoving in haar clitoris en schaamlippen sneed en haar vervolgens 'dichtnaaide'. Abdullah deelt haar verhaal om andere ouders ervan te overtuigen hun dochters niet te laten besnijden.
Onzichtbaar
Volgens De Rooy is genitale verminking een grotendeels onzichtbaar probleem in Nederland. "Het gaat om de meest intieme delen van de vrouw, dus hoe vaak iets precies voorkomt, weten we niet. En het is natuurlijk strafbaar in Nederland, dus men praat er ook niet over." Wel melden zorgprofessionals, zoals Wendela Kolkman, dat ze besneden meisjes zien. Zij ziet ook de ernstige gevolgen ervan, zoals menstruatieproblemen, pijn bij seksueel contact, plasproblemen en psychische trauma's. Ook is het lastig om te zeggen waar de verminking precies plaatsvindt. "Maar wat we het meest horen is dat dat deze meisjes rond de kerstvakantie of de zomervakantie mee worden genomen naar het geboorteland van hun ouders en daar besneden worden."
Politieke aandacht
De aandacht voor het probleem in de Nederlandse politiek is volgens De Rooy beperkt. "De Nederlandse overheid zet heel erg in op preventie, terwijl omliggende landen veel verder gaan. Bijvoorbeeld in Frankrijk, België en Zweden." Ook in de Nederlandse politiek klinken nu geluiden voor verdergaande maatregelen. De Rooy sprak met VVD-kamerlid Bente Becker en Sarah Dobben van de SP. "Zij kijken met name naar het beleid uit het Verenigd Koninkrijk. Daar bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid dat als er een vermoeden is dat een meisje onder de 18 wordt meegenomen naar het buitenland voor besnijdenis, een rechter een reisverbod kan instellen."
Toch zijn er ook politieke partijen die liever niet over het onderwerp praten. "Misschien omdat het een stil en intiem probleem is, maar misschien ook wel omdat het een cultureel en religieuze traditie is." Toch kan actie niet uitblijven. "Het gevolg is dat ook in de toekomst in Nederland duizenden meisjes, zo is de verwachting, hier slachtoffer van zullen zijn."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.