Politiek brandt vingers niet aan besnijdenissen
- Nieuws
- Politiek brandt vingers niet aan besnijdenissen
Nederlandse politieke partijen doen geen uitspraken over besnijdenissen om religieuze overwegingen. Dat blijkt uit een belrondje van de redactie van de NPO Radio 1-podcast Alicante. Naar aanleiding van de nieuwste podcast-aflevering zijn alle fracties in de Tweede Kamer benaderd, maar geen enkele fractie spreekt zich uit of laat van zich horen. "De kwestie is te ingewikkeld en er is niemand binnen de partij die het onderwerp in zijn/haar portefeuille heeft", is de algemene reactie.
"Waanzin dat de politiek haar handen ervan aftrekt", vindt redacteur Thijs van Litsenburg. "Een onderwerp kan ingewikkeld zijn, maar zeg dan gewoon dat je ergens in het midden zit. Coronamaatregelen verzinnen is ook moeilijk, maar dat hoort bij je werk als bestuurder."
#12 - Dus je bent als klein jochie besneden: 'Ik had wel willen weten hoe het voelde' (S02) - Alledaagse Vragen
In de grondwet staat dat iedereen in Nederland zelfbeschikking heeft over zijn of haar lichaam, je bepaalt dus zelf wat er wel en niet op blijft zitten. Alleen is de vrijheid van geloofsovertuiging ook een grondrecht voor iedere Nederlander. Op dat gebied clasht een besnijdenis: ouders bepalen uit geloofsovertuiging dat hun kind besneden moet worden, terwijl een kind daardoor de zelfbeschikking over zijn eigen lichaam verliest.
Dertig procent van de mannen op de wereld is besneden, onder wie het grootste deel vanwege afkomst en religie. Alicante-redacteur Arda Kaya is één van hen. Hij wordt besneden als hij zeven is en kan die dag nog exact voor de geest halen. Traumatisch noemt hij het niet, maar wel ingrijpend. "Ik weet nog hoe de Turkse arts boven mij komt hangen, een vraag stelt over basketbal en hoe er een naald van tien centimeter in mijn geslachtsdeel verdwijnt om de boel te verdoven."
Redacteur Arda op 7-jarige leeftijd in feestelijke besnijdeniskleding:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De artsenfederatie KNMG geeft op haar site aan dat ze besnijdenissen zonder medische aard ten zeerste afraadt. Erik Robberse is huisarts, oprichter van het Besnijdenis Centrum in Amsterdam en heeft een mening die overeenkomt. In de Alicante-podcast geeft hij aan dat hij niet-medisch gegronde besnijdenissen afraadt, vooral bij ouders die twijfelen over het besnijden van hun zoon: "Als je twijfelt doe het niet, laat die jongen zelf beslissen. Het kan namelijk op elke leeftijd", stelt Robberse.
Besnijdenissen op latere leeftijd zijn bijna altijd om een medische reden. Arda Kaya groeit op in een Islamitische familie met Turkse roots. ''Ik kan mij de dag nog goed herinneren omdat het echt een grote gebeurtenis is in de Turkse cultuur. Het is te vergelijken met een bar mitswa: je wordt een man."
Dilemma van Yesim
Yesim Candan, columnist bij RTL-Nieuws heeft een zoontje dat nog besneden moet worden. Zij legt de keuze liever bij hemzelf, ondanks dat ze zelf voor een besnijdenis is. "Als moeder zie ik het natuurlijk wel graag gebeuren, uit hygiënisch oogpunt. Alleen ik heb ook veel respect voor het feit dat hij zijn eigen keuzes mag maken. Ik zal hem nooit dwingen."
In de nieuwe aflevering van Alicante gaat de redactie in gesprek over de keuzes rondom een besnijdenis. Er komt meer bij kijken dan alleen de kwestie 'voorhuid eraf of niet'.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.