Buitenland
NOS

Conflict in Sudan: nieuwe wapens uit onder meer China en Rusland brandstof voor conflict

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Conflict in Sudan: nieuwe wapens uit onder meer China en Rusland brandstof voor conflict

Wapens uit onder meer China, Rusland, Servië, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten houden de burgeroorlog in Sudan gaande. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw onderzoek. Een deel van de wapens bereikt ook de regio Darfur, waar milities verdacht worden van het plegen van oorlogsmisdaden. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt correspondent Elles van Gelder wat er precies in dat onderzoek staat.

Video niet beschikbaar

"Een team van Amnesty International analyseerde zo'n tweeduizend foto's en video's die op sociale media zijn verspreid en keek welke wapens de soldaten en milities op die beelden letterlijk in handen hebben, van jachtgeweren tot handwapens", vertelt Van Gelder. "Ook doken onderzoekers in exportgegevens van verschillende landen."

VN-wapenembargo

Zo vonden ze onder meer Chinese mortieren in Oost-Darfur en Turkse geweren in Zuid-Darfur. In de Sudanese regio Darfur is sinds 2004 een VN-wapenembargo van kracht, voor de rest van het land geldt dat niet.

De onderzoekers stuitten ook op een aantal opvallende verschepingen naar Sudan. Zoals honderdduizenden losse patronen die de afgelopen jaren vanuit Turkije zijn geëxporteerd, en blanco pistolen, zegt Brian Castner, wapenonderzoeker van Amnesty International. "Denk bijvoorbeeld aan startpistolen zoals je die bij de Olympische Spelen ziet. We vermoeden dat dit soort luchtdrukpistolen in Sudan zijn aangepast tot dodelijke wapens."

De mensenrechtenorganisatie pleit voor een VN-wapenembargo voor het hele land en voor de uitbreiding van het aantal wapens dat eronder valt. "Dat geldt nu alleen voor de regio Darfur, maar de wapens kunnen dus wel naar andere delen van het land vervoerd worden", aldus Van Gelder.

"Het huidige embargo is een schijnvertoning", zegt Castner. "De wapens komen nu dus in handen van strijders die beschuldigd worden van mensenrechtenschendingen."

Exportdata

Ook overtreden landen zoals China en Servië volgens Amnesty andere verdragen, zoals het wereldwijde wapenhandelsverdrag dat moet voorkomen dat geëxporteerde wapens bij genocide, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden worden ingezet.

De onderzoekers hadden toegang tot exportdata van een beperkt aantal landen, maar het onderzoek komt bovenop al bestaand bewijs van internationale wapenleveringen aan de strijdende partijen in Sudan.

Begin dit jaar publiceerde VN-wapenexperts een rapport met sterk bewijs van wapenleveringen door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) aan de milities van de RSF. De VAE ontkent de leveringen. Ook zouden er Iraanse bewapende drones gebruikt worden door het Sudanese leger.

Ster advertentie
Ster advertentie