'Het leidt alleen maar tot een volgende 7 oktober', familieleden van Israëlische gijzelaars zijn wanhoop nabij
- Nieuws
- 'Het leidt alleen maar tot een volgende 7 oktober', familieleden van Israëlische gijzelaars zijn wanhoop nabij
Een jaar na de bloedige invasie van Hamas is de woede nog altijd groot en de behoefte aan wraak ongeschonden. Het geweld van Israël, de oorlog met Hezbollah en de doden in Gaza als gevolg van het Israëlische bommen eisen alle aandacht op. Maar intussen houdt Hamas in Gaza nog altijd rond de 100 gijzelaars vast die op die 7 oktober werden ontvoerd.
Video niet beschikbaar
Of de gijzelaars nog leven en hoe zij er aan toe zijn is onbekend. Hun families en vrienden gaan door een hel. Een van hen is Yifat Zailer. Edwin Koopman ging met haar, en met andere familieleden, in gesprek voor Bureau Buitenland.
Ontvoeringen
Er was niet meteen paniek toen op 7 oktober om half zeven de sirenes afgingen. Yifat Zailer appte nog ontspannen met haar nichtje Shiri. "Zo van kalm aan, geen paniek." Maar al snel kreeg de ochtend een dramatische wending. Rond half 11 verscheen er een video op de app. Daarop zag ze hoe Shiri werd ontvoerd, terwijl ze in paniek haar twee zoontjes vasthoudt. Ze werden meegenomen naar Gaza en zijn nog steeds niet terecht. De vader werd ook ontvoerd en zit elders in Gaza.
Op dat moment werden langs de hele grens bijna 1200 Israëliërs in koelen bloede gedood, voor het overgrote deel burgers – 251 mensen werden ontvoerd naar Gaza en vastgehouden als gijzelaars. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zwoer wraak. Drie weken later opende het Israëlische leger de massale aanval op Gaza. Doel: het bevrijden van de gijzelaars en het vernietigen van Hamas.
foto: ANP
Wij geloofden in vrede.
'Het verpletterde alles waar ik in geloofde'
"Mijn leven staat stil", zegt Zailer. "Ik kan alleen maar denken aan mijn nicht met haar twee jongens. Ariel is nu vijf en stelt waarschijnlijk heel veel vragen. De jongste was negen maanden. Hij kent zijn vader niet eens." Haar wereld staat op zijn kop. "Ik kom uit een heel linkse familie. Wij geloofden in vrede en de tweestatenoplossing. Het erkennen van de pijn van anderen. Naast de ene waarheid nog een andere zien", zegt Zailer. "Ik heb intifadas gezien, exploderende bussen. Maar ik wist dat aan de andere kant mensen zijn zoals ik die gewoon hun kinderen willen opvoeden en willen samenleven. En toen kwam 7 oktober. Ik zag de wreedheid. En de feestende mensen in Gaza. Het verpletterde alles waar ik in geloofde."
De extremisten in mijn land worden sterker want iedereen is bang.
foto: ANP
Bijzaak
Naarmate de oorlog verhevigde, raakten de gijzelaars uit beeld. Ze kwamen alleen nog in het nieuws als ze dood werden gevonden. Gaandeweg kwamen de familieleden tot een gruwelijke conclusie: de regering Netanyahu is vooral bezig met de vernietiging van Hamas. De bevrijding van de gijzelaars is bijzaak geworden. Een groeiend aantal Israëliërs gaat de straat op voor een deal met Hamas en prioriteit voor de gijzelaars.
"We schreeuwen de wereld over: help ons!", zegt Zailer. Zelf reist ze de wereld over. Ze ontmoette politici, de premier van Qatar, de Amerikaanse ambassadeur in Israel. "Ze worden allemaal emotioneel. Je kunt niet onverschillig blijven als je denkt aan die twee kleine jongens. Maar ik weet niet wat er gebeurd zodra ik de kamer verlaat."
Een jaar later is niets meer zoals het was. 7 oktober heeft alles veranderd, in Israël, in Gaza, in de rest van de regio. En het einde is nog niet in zicht. Op de Algemene vergadering van de Verenigde Naties sloeg Netanyahu vooral oorlogstaal uit. "Ze denken dat ze het goed aanpakken, maar dat is niet zo. Wraak is heel gevaarlijk. Het is een eindeloze cirkel. Het leidt alleen maar tot een volgende 7 oktober. De extremisten in mijn land worden sterker want iedereen is bang. En het ideaal waar mijn familie jaren voor vocht is verder weg dan ooit", zegt Zailer. "Er is iets in mij gebroken en ik hoop dat ik het weer kan repareren.”
7 oktober: één jaar in gijzeling - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.