Hoe staat het ervoor met de medische hulp in Gaza?
- Nieuws
- Hoe staat het ervoor met de medische hulp in Gaza?
Precies één jaar geleden, op 7 oktober 2023, vond de brute aanval van Hamas plaats waarbij 1200 Israëlische festivalgangers werden gedood en 251 mensen werden ontvoerd. Israël opende de aanval op Gaza, waarbij inmiddels tienduizenden Palestijnse burgers zijn omgekomen en meer dan honderdduizend mensen gewond zijn geraakt. Hoe staat het nu met de medische hulp in Gaza? In De Nieuws BV vertellen Shakib Sana van Medische Hulp Gaza en Guido Versloot, voormalig Rode Kruis-fysiotherapeut in Gaza, over de dagelijkse strijd van hulpverleners in dit gebied.
Video niet beschikbaar
"Op 7 oktober 2023 begon de wreedheid tegen burgers, sindsdien gaat het geweld alleen maar door", zegt Sana. "De aanvallen van Israël zijn verre van precisie-aanvallen waarbij veel burgerslachtoffers vallen." Sana vergelijkt de situatie met de escalaties in 2010. "Ik dacht: dit kan wel eens groter zijn, maar dat het deze vormen zou aannemen?"
Aanvallen op ziekenhuizen
Sana benadrukt de impact van de aanvallen op de ziekenhuizen in Gaza. In zeven weken werden dertig van de zesendertig ziekenhuizen gebombardeerd, wat volgens hem ongekend is. "De impact ervan was groot, want naast de ziekenhuizen waren ook veel 'Primary Care Units' getroffen. Hoe klein de afstand nu ook is, de hulpverleners krijgen patiënten niet naar een ziekenhuis of zorgpost."
Israël rechtvaardigt de aanvallen met het argument dat Hamas zich in de ziekenhuizen zou verschuilen, maar Sana bestrijdt dit. "Mijn collega's opereren in die ziekenhuizen, waar ook duizenden burgers schuilen. Ze zien het als een veilige plek en hopen er niet gebombardeerd te worden. Inmiddels weten wij dat echt veilige plekken er niet zijn."
Tekorten en zware keuzes
Fysiotherapeut Guido Versloot werkte twee maanden in Gaza, waar hij zich voornamelijk op brandwondenbehandelingen richtte. "Je begint waar je kan beginnen. Het eerste wat je ziet pak je aan." Overal waar hij keek was hij nodig en was er wat te doen. Hij zag vrachtwagens met medische goederen bij de grens die het gebied niet in mochten. "Er was toen al een tekort aan alles." De tekorten dwongen hem tot harde keuzes: "Heeft iemand pijn, dan is dat vervelend maar je kan niet veel. Als je aan de één pijnstilling geeft, kan de volgende niets meer krijgen. Zelfs als het om kinderen gaat."
De druk op hulpverleners
De situatie in Gaza maakt ook hulpverleners tot doelwit. Sana vertelt over een collega, een chirurg, die in het Al Nasser-ziekenhuis in Khan Younis wilde blijven om zijn patiënten te helpen. Hij werd ontvoerd en was maandenlang vermist. "Hij is een schim van de man die hij eerst was", aldus Sana. Hulpverleners leven dagelijks met de dreiging van bombardementen op ziekenhuizen en posten. Versloot legt uit dat hij na twaalf jaar werken in oorlogsgebieden besloot te stoppen, simpelweg omdat hij de energie niet meer had: "Mensen hebben je nodig, en je moet er dan volledig voor kunnen gaan."
Oproep tot staakt-het-vuren en inzamelingsacties
In een poging om de situatie te verbeteren, zetten Sana en twee andere collega's op 23 oktober een oproep op voor een staakt-het-vuren in Gaza. Een van die collega's, is Palestijns en heeft al 40 familieleden verloren, de ander heeft een Joodse achtergrond. Ze kregen steun van veel zorgprofessionals in Nederland en hopen elke dag op een bericht dat het geweld stopt. Sana heeft recentelijk een inzamelingsactie opgezet met 'Medische Hulp Gaza', 'Pharma4Gaza' en 'Dokters van de Wereld' om medische goederen naar Gaza te sturen. Er is inmiddels 30.000 euro opgehaald, en de eerste lading wordt voorbereid. Ze hopen binnen twee weken de eerste verzameling van spullen via Schiphol naar Jordanië te kunnen vliegen, om te geven aan de 'Primary Care Units'. Sana doet een dringende oproep aan zijn medische collega’s: "Kijk wat je kunt missen, we hebben echt alles nodig. Er zijn duizenden patiënten en kinderen die onze hulp hard nodig hebben."