Buitenland
WNL

Is het NAVO-bondgenootschap in gevaar door Trump? 'Rutte moet dat zien te voorkomen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het NAVO-bondgenootschap in gevaar door Trump? 'Rutte moet dat zien te voorkomen'

Hoelang kan het NAVO-bondgenootschap nog bestaan als voormalig president Donald Trump opnieuw het Witte Huis zal betreden? Het is aan de kersverse NAVO-chef Mark Rutte om de kikkers in de kruiwagen te halen, zegt voormalig chef-staf van de NAVO Ed Kronenburg in Sven op 1. "Maar de kaarten in Washington kunnen compleet anders komen te liggen."

Video niet beschikbaar

"Als de vorige periode van Trump maatstaf is, dan zou je je daar wel zorgen over kunnen maken", waarschuwt Kronenburg. Trump heeft eerder gezegd dat hij als president de stekker uit het bondgenootschap wil trekken, als Europese lidstaten niet voldoende bijdragen. "Ik denk dat het vooral de eerste en belangrijkste taak van Rutte wordt om dat te voorkomen."

Rutte zegt zich geen zorgen te maken over een eventuele tweede termijn van Trump. Hij verklaarde een prima band met Trump te onderhouden, omdat ze eerder hebben samengewerkt. Trump heeft er bovendien voor gezorgd dat NAVO-landen meer geld steken in hun defensie-industrie, tot vreugde van Rutte.

Ed Kronenburg (voormalig chef-staf NAVO): 'Rutte moet zich zorgen maken als Trump weer president wordt' (1 oktober 2024) - Sven op 1

Koers moet worden bepaald

"Hij heeft eerder al aangegeven dat wie er ook gekozen wordt, hij er de dansvloer mee op zal moeten", vertelt Kronenburg. "Een dansje met (Kamala) Harris is misschien makkelijker uit te voeren dan met Trump." Toch begrijpt Kronenburg de lovende woorden van Rutte aan het adres van Trump. "Dit wordt zo bepalend voor de koers van het bondgenootschap. Hij moet een goede samenwerking aangaan."

Kronenburg vervolgt: "Je vertegenwoordigt alle lidstaten. De NAVO werkt op basis van consensus, dus je moet er wel honderd procent van overtuigd zijn dat alle lidstaten er op dezelfde manier in staan."

Oost- en West-Oekraïne?

Ook de toekomst van Oekraïne zal afhangen van de NAVO, denkt Kronenburg. Oekraïne wil graag lid worden van het bondgenootschap. Mocht Trump worden herkozen, hintte hij al te willen stoppen met wapenleveranties. Het laatste bezoek van de Oekraïense president Zelenski was minder succesvol dan voorgaande bezoeken, merkt Kronenburg op. "De animo om hem te blijven steunen is aan het afbrokkelen. Dat is slecht nieuws. Mocht het zo zijn dat er niet meer gerekend kan worden vanuit die hoek, in hoeverre zijn Europese NAVO-landen dan nog bereid om hun hulp te continueren?"

Kronenburg denkt dat Rutte als secretaris-generaal van de NAVO een rol kan spelen in mogelijke vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. "Zeker als dat gaat om een eventueel lidmaatschap van de NAVO."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De vraag is echter in hoeverre Zelenski bereid is om concessies te doen. Nu geeft de Oekraïense president aan geen land te willen inleveren aan Rusland. Een zekerheid van lidmaatschap zou volgens Kronenburg wellicht een oplossing kunnen bieden om toenadering te zoeken binnen de vredesonderhandelingen. Rutte zal daar een belangrijke rol in kunnen spelen.

Een optie die kan worden overwogen is een regeling zoals Duitsland toentertijd had na de Tweede Wereldoorlog. Dan is in dit geval Oost Russisch, West blijft Oekraïens. "Dan is natuurlijk de vraag: wat ís Oost in dit geval en in hoeverre is het acceptabel voor Zelenski dat hij bij een eventuele regeling moet accepteren dat een deel van Oekraïne niet meer terugkomt onder Kiev", aldus Kronenburg.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie