Artsen wereldwijd roepen op tot bescherming medische zorg in Gaza
- Nieuws
- Artsen wereldwijd roepen op tot bescherming medische zorg in Gaza
Het laatste actieve ziekenhuis van Noord-Gaza, het Kamal Adwan-ziekenhuis, is niet langer operationeel. Na een wekenlange strijd viel het Israëlische leger het ziekenhuis binnen. De directeur en tientallen zorgmedewerkers werden opgepakt. Amnesty International, de Wereldgezondheidsorganisatie én duizenden medisch professionals wereldwijd laten van zich horen en roepen op tot directe vrijlating van de opgepakte ziekenhuisdirecteur. Huisarts Shakib Sana, van Medische Hulp Gaza, en Susanne van der Velde, hoofdredacteur van vakblad Medisch Contact, steunen de oproep en vertellen erover in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Het binnengevallen Kamal Adwan-ziekenhuis was eigenlijk een kinderziekenhuis, maar werd de laatste tijd voor allerlei soorten zorg ingezet. Bij de inval werd de directeur en tevens kinderarts van het ziekenhuis, Hussam Abu Sufiya, opgepakt. Collega's van Sana vertellen hem dat hij in een gevangenis is gesignaleerd.
Situatie Noord-Gaza
Het is lastig om te bepalen waar de directeur heen is gebracht, vertelt Sana: "We krijgen wel berichten van collega's in Gaza, maar geen bevestiging vanuit Israël. Je weet niet of hij dood is of levend, en waar hij dan zou kunnen zijn."
"Normaal wonen er 200.000 mensen in Gaza, nu zijn dat er naar schatting van het hoofd van MedGlobal nog maar 50.000." Volgens Sana gebeurt dit vaker in oorlogen: wanneer zorgfaciliteiten verdwijnen, vertrekken de mensen.
Sana heeft contact met andere medische collega's in humanitaire zones, waar momenteel constant bombardementen plaatsvinden: "Het is bijna onmogelijk om goede zorg te leveren. Simpele hechtdraden zijn er niet, voorkombare huidziektes worden grote infecties en we kunnen de juiste spullen niet leveren. De grenzen zitten potdicht."
'Wandaden tegen de menselijkheid'
Susanne van der Velde, hoofdredacteur van Medisch Contact, besloot zich uit te spreken tegen het geweld tegen medici in Gaza, naar aanleiding van de arrestatie van de directeur van het Kamal Adwan-ziekenhuis. Ze koos ervoor om vanuit haar rol als arts te spreken, niet als journalist: "De journalistiek is neutraal en probeert alle kanten te belichten, maar dit raakt me in mijn hart. Zwijgen is een vorm van 'niet afkeuren'."
Ze worstelde met de vraag of haar vakblad meer zou kunnen doen: "Neutraliteit is belangrijk en we willen voor iedereen toegankelijk zijn. Wat we wel kunnen doen is ons uitspreken tegen deze wandaden tegen de menselijkheid. We moeten het echt hebben over deze slachtoffers en dokters, onze collega’s."
Oproep KNMG
Sana, Van der Velde en vijftig andere Nederlandse artsen die zich bij een oproep aan de artsenfederatie KNMG aansloten, willen dat de federatie bij de politiek verhaal haalt over de 'misdaden die tegen artsen worden gepleegd'. "Laten we niet vergeten dat wij als artsen ons kunnen verenigen in Nederland en het KNMG hierop kunnen aanspreken. Zij zijn de hoeders van onze eed en moeten nu bij de politiek verhaal halen."
De artsenfederatie liet via een statement weten de wereldwijde resolutie te ondersteunen die pleit voor een duurzaam staakt-het-vuren en de bescherming van gezondheidszorg in Israël en Gaza. Van der Velde: "Het KNMG probeert neutraal te blijven, maar ze bereiden zich voor om gesprekken met de politiek te voeren." Als hoofdredacteur van het medisch vakblad heeft Van der Velde veel contact met het KNMG. "Besluiten nemen duurt daar wat langer, omdat alle zeven federatiepartners het besluit moeten goedkeuren."
Sana benadrukt het belang van deze actie: "We moeten een gezicht geven aan het leed van onze collega's daar. Arts zijn verbindt ons, maakt niet uit waar je bent. Het recht op medische hulp is heilig en moet gewaarborgd worden."