Buitenland
NOS

Buitenproportioneel geweld in Gaza: 'Burgers moeten altijd beschermd worden'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Buitenproportioneel geweld in Gaza: 'Burgers moeten altijd beschermd worden'

De afgelopen dagen nam de kritiek op het militaire optreden van Israël in Gaza al toe. Daar valt het woord 'proportioneel geweld' en dat het binnen de grenzen van 'het internationaal recht' moet blijven. Maar wanneer is geweld binnen of buiten proportie? En wat heeft dat met het internationaal recht te maken?

Video niet beschikbaar

"Men wordt tegengehouden om buiten proportioneel geweld te gebruiken", legt Jeff Handmaker, hoofddocent rechtssociologie en internationaal recht, uit. "Als een actie buitenproportioneel is, hebben ze niet goed rekening gehouden met de regels van het internationaal humanitair recht."

Harder terugslaan

"Als de ene partij buitenproportioneel geweld gebruikt, betekent dat absoluut niet dat de andere partij dan harder terug mag slaan. Ze zijn allebei afhankelijk van dezelfde regels", vervolgt hij. "Het oorlogsrecht heeft drie verschillende functies: een richtlijnfunctie: voor soldaten en strijdkrachten, dat ze zich aan richtlijnen houden. Een beschermingsfunctie: burgers, krijgsgevangenen en burgerlijke gebouwen beschermen, zij zijn geen bewuste doelen. En een aansprakelijkheidsfunctie, voor strafrechtelijke vervolging."

Volgens Handmaker is een aanval op een ziekenhuis 'bijna altijd een schending van het internationaal recht'. "Het ziekenhuis is een burgerlijk doel en de mensen die er werken hebben volgens het internationaal humanitair recht een speciale status." Maar wat als er strijders schuilen in de kelder van het ziekenhuis? Dat maakt volgens Handmaker niet uit. "Je mag niet zomaar burgerlijke gebouwen als doelbewust object bestoken met zware wapens om strijdkrachten op te pakken. Je moet altijd rekening houden met burgers en consequenties voor hen."

Ook het gijzelen van een Israëlische vrouw door Hamas past niet in het internationaal recht. "Natuurlijk is dat 100% tegen de internationale regels, dit is vreselijk", vertelt Handmaker. "Je mag niet zomaar burgers gevangen nemen en zo behandelen."

Genocide

Handmaker is zelf Joods, wat het een moeilijke situatie voor hem maakt. "Op persoonlijk niveau raakt dit me diep. Ik ben best wel bekend met de geschiedenis van mijn volk en weet wat genocide is: dit is history repeating itself. Heel pijnlijk. Het is voor beide kanten heel moeilijk om de menselijkheid van de ander te zien. Er zijn diepe kloven, het is zo gepolariseerd. Het is een gevaarlijke, ernstige situatie."

Jeff Handmaker over wat in een oorlog mag

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie