Buitenland
BNNVARA

Ilja Leonard Pfeijffer over corona-aanpak: 'Groot verschil tussen het nonchalante Nederland en andere landen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ilja Leonard Pfeijffer over corona-aanpak: 'Groot verschil tussen het nonchalante Nederland en andere landen'

Het coronavirus raast door heel Europa. Ondanks dat we met hetzelfde virus te maken hebben, heeft elk land in Europa zo z'n eigen aanpak. Waarom verschilt de aanpak per land zo enorm? Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer deelt vanuit Genua, Italië, zijn visie in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

In Nederland zitten we in een gedeeltelijke lockdown en hebben we geen vaccinatieplicht of 2G-beleid, maar dat is niet overal in Europa het geval. Zo voert Italië een vaccinatieplicht in voor Italianen boven de vijftig en in Spanje beschouwen ze het coronavirus voortaan als een griep. "Virusontkenners zijn zeldzaam in Italië", vertelt Pfeijffer over de situatie in het land. Dat komt volgens de schrijver omdat het virus Italië in de beginperiode veel meer schade heeft berokkend.

Dat het draagvlak in Nederland afneemt, snapt Pfeijffer wel. "Er is gebrek aan handhaving van de coronamaatregelen." Als je er zo makkelijk mee weg komt, is het verleidelijk je niet aan de regels te houden. Steeds meer landen voeren een vaccinatieplicht in en Pfeijffer denkt dat Nederland hier op den duur niet onderuit kan. Toch is het volgens hem in Nederland lastig te verkopen. "We hebben te maken met christenfundamentalisten die in de coalitie zitten en dat maakt het ingewikkeld."

Samenwerken binnen Europa

Is een Europese aanpak dan de oplossing? "We hebben deze maatregelen vooral om de zorg toegankelijk te houden, dat is de grootste factor", zegt Pfeijffer. "Als we de situatie bereiken dat het virus mensen niet meer zo ziek maakt dat ze in het ziekenhuis belanden, kan je versoepelen." Die gezondheidszorg wordt niet Europees geregeld, legt de schrijver uit. "Gezondheidszorg is een nationale competentie, in Italië zelfs regionaal."

Ondanks dat zorg niet Europees geregeld is, zouden we wel beter kunnen samenwerken in Europa vindt Pfeijffer. "Deze crisis maakt duidelijk dat samenwerking in Europa nodig is. We zouden het echt samen aan moeten pakken, maar we schieten tekort." Hij kijkt hierbij ook naar ons land: "Nederlanders hebben er grote moeite mee iets te leren van andere landen."

Pfeijffer heeft een advies voor Nederland: kijk naar de aanpak van andere landen. "Nederlanders hebben er grote moeite mee te beseffen dat ze ook iets van andere landen kunnen leren. Ik denk dat deze crisis duidelijk maakt dat Europese samenwerking hard nodig is."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie