Buitenland
VPRO

Cubanen leven al vier dagen in het donker door stroomuitval

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cubanen leven al vier dagen in het donker door stroomuitval

Sinds de grote stroomstoring afgelopen vrijdag zitten Cubanen nog altijd zonder stroom. De nachten in Havana zijn pikdonker, veel mensen kunnen niet koken en er is geen telefoon of televisie op het eiland. De regering wijst naar de economische blokkade van de Verenigde Staten en de gevolgen van een orkaan, maar Bureau Buitenland-journalist Edwin Koopman ziet de stroomuitval vooral als een effect van jaren wanbeleid. "Het stroomnetwerk is de achilleshiel van de revolutie."

Video niet beschikbaar

Economische blokkade

Cubanen krijgen wel vaker te maken met stroomuitval. Bijzonder aan deze keer is dat, na zoveel dagen, de autoriteiten nog steeds niet in staat zijn om het systeem weer aan de praat te krijgen. Volgens premier Manuel Marrero is de uitval te wijten aan de economische blokkade die de Verenigde Staten op het eiland uitvoeren, waardoor het moeilijk is voor Cuba om genoeg brandstof te importeren.

Cuba is afhankelijk van acht elektriciteitscentrales die voornamelijk op olie draaien. Door de afgenomen leveranties vanuit onder andere Venezuela kampt het land met een tekort aan brandstof. Een storm vorige week veroorzaakte bovendien dat meerdere olieschepen niet konden aanmeren, waardoor de centrales stopgezet moesten worden.

Quote

Je kan zelfs mensen 'weg met het communisme' horen roepen.

Fotograaf Sanne Derks

Centrales uit Sovjettijd

Maar volgens Edwin Koopman liggen de terugkerende stroomstoringen op het eiland vooral aan de verouderde infrastructuur: "De elektriciteitscentrales stammen uit de Sovjettijd. De socialistische regering heeft een monopolie op de stroomvoorziening maar heeft zelf niet geïnvesteerd in onderhoud en modernisering."

Anders dan tijdens eerdere stroomstoringen is de hoofdstad Havana dit keer ook getroffen. Fotograaf Sanne Derks ziet dat de onrust en criminaliteit daar zijn toegenomen en sprak met mensen die worstelen om voldoende eten te vinden: "Alle spullen bederven zonder koelkasten, het gas doet het ook niet, en koken is niet mogelijk. Iedereen is radeloos, en je kan zelfs mensen 'weg met het communisme' horen roepen." Hoewel in sommige steden Cubanen de afgelopen dagen geprotesteerd hebben door op pannen te slaan vanuit hun ramen, blijven grote demonstraties vooralsnog uit.

Dat zou anders kunnen lopen als de stroom niet snel genoeg hersteld wordt, denkt Koopman: "Cubanen zijn gewend om van dag tot dag te leven; ze kunnen veel aan, maar wat ik van mensen daar hoor, is dat hun limiet pas bereikt wordt zodra er geen eten zou zijn. Op dat moment kan de vlam in de pan slaan."

Cuba tast in het duister & Oekraïne-oorlog vertraagt tot lange-termijnoorlog - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie