Depardieu's rechtszaak en de veranderende moraal in Frankrijk
- Nieuws
- Depardieu's rechtszaak en de veranderende moraal in Frankrijk
De Franse acteur Gérard Depardieu, een van de grootheden van de Franse cinema, wordt morgen in Parijs voor de rechter gedaagd. De 75-jarige acteur, bekend van iconische rollen in films als Cyrano de Bergerac en Asterix en Obelix, staat terecht op beschuldiging van verkrachting en andere vormen van seksueel geweld.
Video niet beschikbaar
Rudi Wester, voormalig directeur van het Institut Néerlandais in Parijs, ziet in deze rechtszaak een belangrijke culturele verandering. "Depardieu stond ooit op een voetstuk, maar hij wordt nu geconfronteerd met zijn eigen gedrag", zegt ze. Wester benadrukt dat de beschuldigingen – variërend van beledigende opmerkingen tot ernstig seksueel misbruik – Depardieu al jaren achtervolgen.
Omslag in publieke opinie
"Zijn reputatie heeft flinke deuken opgelopen, zeker sinds zijn uitlatingen in de documentaire Complément d’enquête", vervolgt Wester. Daarin maakte Depardieu tijdens een bezoek aan Noord-Korea kwetsende opmerkingen over vrouwen en meisjes. "Het toont een kant van hem die velen afkeuren."
Maatschappelijke moraal in beweging
Depardieu’s verzet tegen Franse belastingen en zijn recente verhuizing naar de Verenigde Arabische Emiraten hebben ook zijn imago geen goed gedaan. Wester merkt dat zelfs de Franse president Emmanuel Macron, die Depardieu eerder verdedigde, nu voorstander is van een rechtszaak. "Er is in Frankrijk echt iets aan het veranderen. Er is meer bewustzijn over grensoverschrijdend gedrag, vooral in de culturele sector."
Ondanks de ernstige beschuldigingen blijft Depardieu voor velen een iconische acteur. "Hij heeft in meer dan 170 films gespeeld en is onlosmakelijk verbonden met de Franse cinema. Dat roept bij het publiek de vraag op: kunnen we de kunst los zien van de kunstenaar?" zegt Wester. Toch is de publieke opinie de afgelopen jaren sterk gekanteld, waarbij sommige jongeren zelfs oproepen om zijn onderscheidingen in te trekken en zijn films niet meer te vertonen.
Het #MeToo-symbool van Frankrijk?
Wester ziet Depardieu’s zaak als een belangrijk symbool voor de Franse #MeToo-beweging, die een verschuiving markeert van een tijdperk waarin machismo werd getolereerd naar een nieuwe standaard waarin respect centraal staat. "Depardieu vertegenwoordigt een tijd waarin vrouwonvriendelijk gedrag in de filmwereld werd getolereerd. Nu spreken zelfs zijn naaste collega’s zich uit", merkt ze op.
De zaak zal morgen in Parijs van start gaan, met de verwachting dat Depardieu aanwezig zal zijn. Wester benadrukt de kracht van het juridisch systeem om het verhaal van de slachtoffers te onderzoeken en hoopt dat dit het debat over grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik in Frankrijk verder opent.
Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?
Welke thema’s en onderwerpen vind jij belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1?
Via nporadio1.nl/luistertnaarjou kun je ons laten weten wat er speelt in jouw omgeving en wat meer aandacht verdient op onze zender: van structurele problemen tot creatieve oplossingen, NPO Radio 1 Luistert naar jou.