Oekraïne zoekt zwakste plek van Rusland, maar waar zit die?
- Nieuws
- Oekraïne zoekt zwakste plek van Rusland, maar waar zit die?
Er werd al lang over gespeculeerd, maar nu, vlak voor de zomer, lijkt toch eindelijk het Oekraïense tegenoffensief van start gegaan. Vooral in het zuiden van het land claimen de Oekraïense strijdtroepen al kleine dorpjes terug veroverd te hebben. Wat is er gebeurd in de afgelopen dagen? Hoe reageert Rusland, en misschien wel het allerbelangrijkste: wat betekent dit voor de Oekraïners zelf? In een speciale aflevering spreekt Bureau Buitenland uitgebreid met Ruslandkenner Hubert Smeets, VRT-journalist Jens Franssen en correspondent Michiel Driebergen.
Video niet beschikbaar
Oekraïens tegenoffensief
Met het nieuws dat de eerste dorpjes aan de frontlinie zijn heroverd, lijkt het Oekraïens tegenoffensief toch echt begonnen. Misschien niet met de grote klapper die menigeen had gehoopt – het veroverde gebied behelst ongeveer 0.06% van het door Rusland bezette territorium – maar dat hoort volgens Jens Franssen ook bij de huidige fase. "Het offensief is op gang aan het komen, maar het gaat traag, taai en moeizaam,” legt hij uit. "Maar het is natuurlijk ook heel erg complex. Het is een frontlijn van bijna 800 kilometer. Van Brussel tot midden-Frankrijk bijna. Alsof je 800 meter aan schaakborden hebt waarop je verschillende strijden tegelijkertijd moet voeren. Je zoekt naar plekken waar je eventueel strategisch een doorbraak kan gaan maken."
Volgens Franssen is het nu de kunst van Oekraïne om die zwakke plekken in de Russische verdediging te zoeken en daar een bres in te slaan. “Oekraïne zoekt nu naar de plekken waar de zwakste eenheden zitten; eenheden met de meest kwetsbare posities, verzwakte soldaten en verstoorde communicatielijnen. Dat is de fase waar we ons nu in begeven."
Strategisch zijn de Russen niet altijd snugger gebleken, maar tactisch wel
Blunder na blunder voor Rusland
Volgens Smeets heerst er veel nervositeit in het Kremlin. Hoewel verdedigen in oorlogstijd over het algemeen makkelijker is dan de aanval, heeft Oekraïne nog één duidelijk voordeel: zij zijn aan zet en bepalen waar er zal worden toegeslagen. "Vorig jaar heeft Rusland natuurlijk blunder op blunder geleden," vertelt Smeets. "Ze wisten Kiev niet te bezetten, en ze werden weggeslagen bij Kharkiv en Cherson. Dat maakt ze nerveus, maar ze hebben er ook veel van geleerd. Strategisch zijn ze niet altijd snugger gebleken, maar tactisch wel. Ze kunnen snel schakelen en wisselen met hun troepen, en dat zullen we nu ook kunnen zien."
Jens Franssen bevestigt dat Rusland veel geleerd heeft van de strijd van afgelopen jaar. "Dat zie je als je kijkt naar de satellietfoto’s, als je kijkt naar waar Rusland de verdedigingslinies heeft neergelegd. Het zijn stevige linies die bestaan uit commandoposten, drakentanden, mijnenvelden, en drones die worden ingezet. Ook zijn verschillende linies in de verdediging opgesteld. De Russen gaan er vanuit dat verschillende bressen worden geslagen, maar zorgen er hiermee voor dat het niet onmiddellijk zal leiden tot grote paniek. Het grote nadeel voor Rusland blijft dat Oekraïne aan zet is, en Oekraïne kan de tijd en plaats bepalen waar het aanvalt, en die zal Rusland aanvallen daar waar de troepen het zwakste staan."
Bureau Buitenland special: Het Oekraïense offensief - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne
Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.
Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.