Commando NAVO-vloot naar Nederland: 'Wij hebben hier wel degelijk een belang'
- Nieuws
- Commando NAVO-vloot naar Nederland: 'Wij hebben hier wel degelijk een belang'
"Vanmiddag om twee uur gaat de steven naar het noorden." Het Nederlandse fregat Zr.Ms.Tromp vertrekt richting Noorwegen om de leiding over te nemen over de NAVO-missie in de noordelijke wateren. Commandeur Arjen Warnaar gaat een jaar lang het commando voeren, met de Tromp als vlaggenschip.
Video niet beschikbaar
"Wij zijn de 'first responders' in de noordelijke wateren", vertelt Warnaar in het NOS Radio 1 Journaal over het vlootverband, dat voluit de Standing NATO Maritime Group 1 heet. Er zijn vier van dit soort NAVO-vlootverbanden. Deze groep is actief in de Noordzee, Oostzee en de Atlantische Oceaan.
De laatste maanden zijn in het gebied meerdere incidenten geweest. Afgelopen november gingen twee datakabels in de Oostzee stuk nadat een Chinees schip passeerde. In december was het opnieuw raak. Toen raakten een stroomkabel en vier datakabels beschadigd in de zee tussen Finland en Estland. Op de zeebodem is een tientallen kilometers lang sleepspoor ontdekt, mogelijk ontstaan door het slepen van een anker.
De aanwezigheid van de NAVO-vloot is onder meer bedoeld om af te schrikken. Maar als vlaggenschip van deze snelle reactiemacht is het ook aan de Tromp om te reageren als er iets gebeurt, vertelt Warnaar. "Ook sabotageacties op kabels kunnen daarbij horen."
'Daar zijn waar iets gebeurt'
Het is een enorm gebied, waar de commandeur de leiding over krijgt. "Als ik het allemaal honderd procent in de gaten zou moeten houden is dat natuurlijk veel te groot. Voor ons is het zaak om daar te zijn waar iets gebeurt." De taak van Warnaar is daarbij aanvullend. "Alle landen hebben natuurlijk ook een eigen kustwacht en een eigen marine. Wij zijn een gezamenlijk verdedigingsmiddel, met een hele grote NAVO-vlag erboven."
Mocht er iets gebeuren, dan kan de NAVO-groep van Warnaar niet zomaar ingrijpen. "Op zich mag ik nog niet zo veel. Wij zijn een militair instrument dat pas iets mag gaan doen als de politiek daartoe beslist. Maar wij zijn bij uitstek een middel om te detecteren, en te rapporteren."
Trots
De Zr.Ms.Tromp doet vier en een halve maand mee aan de missie, en keert dan terug naar Den Helder. Commandeur Warnaar stapt dan over op een ander vlaggenschip en blijft in totaal een jaar. Dat Nederland de leiding over de missie heeft is iets om trots op te zijn, denkt hij, maar: "We vergeten vaak dat Nederland echt een maritiem land is. Een heel groot deel van onze welvaart is afhankelijk van het vrije vervoer over zee. We hebben hier wel degelijk een belang."
Daarnaast stipt Warnaar aan dat Nederland een NAVO-lid van het eerste uur is. "Dat één voor allen, allen voor één, dat geldt ook voor ons, wij moeten ook onze inspanningen leveren. En een stukje trots: altijd."
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.