Van apen tot insecten: dierensmokkelaars verdienen miljarden aan de illegale handel in wilde dieren
- Nieuws
- Van apen tot insecten: dierensmokkelaars verdienen miljarden aan de illegale handel in wilde dieren
Eerder deze week werden twee Vlaamse jongens in Kenia opgepakt omdat ze vijfduizend mieren naar Europa wilden smokkelen. Dat past in een groeiende trend: dierensmokkelaars verdienen miljarden euro’s aan de handel in wilde dieren. Volgens Zaan Olivier, programmamanager bij IFAW (International Fund for Animal Welfare), wordt er bovendien steeds vaker gehandeld in kleine dieren, zoals insecten.
Video niet beschikbaar
Bij illegale dierenhandel denken we vaak aan ivoor, tropische vogels of bedreigde apensoorten. Maar ook kleinere, minder bekende diersoorten – zoals insecten – worden steeds vaker gesmokkeld. "Dat is niet nieuw in Europa, maar er is wel sprake van een groeiende trend", vertelt Olivier. Volgens haar komt dat doordat de kleine diertjes makkelijker te verbergen zijn én vanwege de opkomst van nichemarkten voor verzamelaars. "Bovendien is het een vorm van georganiseerde misdaad waar veel geld in omgaat. Het zijn slimme mensen die weten wat ze doen en opportunistisch te werk gaan."
Lijsten
Olivier legt uit dat er internationale lijsten bestaan met bedreigde diersoorten waarmee niet mag worden gehandeld. "Als je met zulke dieren op Schiphol wordt gepakt, staan daar zware boetes of zelfs gevangenisstraffen op. Maar dat geldt niet voor deze insecten." Die worden enkel beschermd onder de Keniaanse wet. "Zodra ze de douane passeren, mag er in Europa gewoon mee worden gehandeld."
Europese wetgeving
IFAW pleit daarom al jaren voor strengere Europese wetgeving om ook deze vorm van handel strafbaar te maken. Volgens Olivier is er goed nieuws: "De Europese Commissie doet op dit moment een haalbaarheidsstudie naar de invoering van zo’n strengere wet."
Trusted flagger
Ook kijkt de organisatie naar wat er met de dieren gebeurt zodra ze Europa binnenkomen. "Ze belanden vaak op online platforms, zoals sociale media of gespecialiseerde marktplaatsen, vermomd als legale verkoop." Om dat tegen te gaan, heeft IFAW inmiddels een zogeheten trusted flagger-status: daarmee kunnen ze aangeven dat iets niet in de haak is.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.