Noorwegen erkent Palestina: 'Enige weg naar vrede'
- Nieuws
- Noorwegen erkent Palestina: 'Enige weg naar vrede'
Noorwegen, Spanje en Ierland gaan de Palestijnse staat erkennen. De erkenning zal op 28 mei officieel zijn. Dat maakte de premier van Noorwegen voor zijn land bekend op een persconferentie. "Hij roept formeel op tot een twee-staten-oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict", vertelt journalist Ruben Wissing.
Video niet beschikbaar
"Hoewel de premier de terroristische daad van Hamas op 7 oktober sterk veroordeeld", vervolgt Wissing, "is erkenning volgens de Noorse regering de enige weg naar vrede en normalisering."
"Die erkenning komt niet geheel onverwacht", zegt de journalist. "Ze stemden al eerder voor VN-lidmaatschap voor Palestina." Vorig jaar werd in het Noorse parlement nog gestemd over het op termijn erkennen van Palestina. "Noorwegen maakt zich ook al langer hard voor vrede in de regio. In 1993 met de Oslo-akkoorden bijvoorbeeld, waarmee een vergeefse poging werd gedaan tot het sluiten van een vredesakkoord tussen Israël en destijds PLO."
Druk uitoefenen
EU-correspondent Kysia Hekster ziet 'een gecoördineerde actie van de landen om zoveel mogelijk druk uit te oefenen'. Naast Ierland, Spanje en Noorwegen wil ook België Palestina als onafhankelijk erkennen, vertelt ze. "Maar verwacht wordt dat dit pas later zal gebeuren."
"De reden waarom Noorwegen, Ierland en Spanje juist nu over willen gaan tot erkenning is de oorlog tussen Israël en Hamas. Volgende week komen in Brussel de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar, dan zal hier ongetwijfeld over gesproken worden." Ook is er binnenkort een EU-top, waarbij gesproken zal worden over de oorlog in Gaza. "De EU zal Palestina als onafhankelijke staat niet erkennen, want daarvoor moeten alle landen het eens zijn en dat is zeker niet het geval. Maar er zijn wel steeds meer lidstaten die dit doen en de druk neemt dus steeds meer toe."
Niet blij
Ondertussen is Israël 'op zijn zachtst gezegd niet blij' met de toezeggingen van Noorwegen, Spanje en Ierland, vertelt correspondent Nasrah Habiballah. "Ze zitten helemaal niet te wachten op een twee-staten-oplossing met een aparte Palestijnse staat."
"Er zijn in Israël al ambassadeurs op het matje geroepen. De minister van Buitenlandse Zaken heeft heel fel gereageerd vanmorgen en zegt dat Israël dit niet zomaar zal laten gaan. Volgens hem gaat dit leiden tot meer terrorisme, instabiliteit in de regio en dat het de vrede tussen Israël en de Palestijnen in gevaar zal brengen. Verder zien ze dit als een beloning voor Hamas. Ze vinden dat Hamas na de aanval op 7 oktober juist gestraft moet worden, maar door de Palestijnse staat te erkennen zou je ze juist belonen, vindt Israël. Dat is voor hun onbegrijpelijk."
Ondenkbaar
In tegenstelling tot andere landen, wil Nederland niet zo ver gaan om de Palestijnse staat als onafhankelijk te erkennen, ziet Kysia Hekster. "De regering wil dat mogelijk pas doen nadat Israël en de Palestijnen een twee-staten-oplossing overeengekomen zijn, maar door de oorlog zie je dat Nederland wel opschuift in het veroordelen van Israël."
"Demissionair minister van Buitenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, wil bijvoorbeeld de EU-samenwerkingsovereenkomst met Israël opschorten. Dat was een aantal maanden geleden ondenkbaar. Ze lobbyt nu bij verschillende lidstaten om dat voor elkaar te krijgen en dat zal volgende week op de bijeenkomst van de EU-ministers ongetwijfeld weer besproken worden."
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.