Transrechten in VS onder druk: 'Na veertien jaar heb ik besloten te vertrekken'
- Nieuws
- Transrechten in VS onder druk: 'Na veertien jaar heb ik besloten te vertrekken'
"Vanaf nu zijn er nog maar twee genders in dit land", zei Donald Trump al bij zijn inauguratie: man en vrouw. Sindsdien doet zijn regering wat zij kan om de rechten van transpersonen in de Verenigde Staten in te perken, zo niet volledig te schrappen. Ervaring deskundige Andy Passchier en Margriet van Heesch, cultuursocioloog aan de Universiteit van Amsterdam, vertellen in Bureau Buitenland deze zorgelijke ontwikkelingen.
Video niet beschikbaar
Het afnemen van transrechten
Een aantal maatregelingen van Trump zijn: transmensen mogen niet meer dienen in het leger, de X als aanduiding van gender in een paspoort is verboden, als man geboren personen mogen niet met vrouwen sporten, en ook de medische zorg voor transpersonen wordt waar mogelijk ingeperkt.
Een van de maatregelen van Trump is het inperken van transzorg. Andy, die dagelijks medicatie gebruikt als onderdeel van hun transitie, kreeg begin januari te horen dat de beschikbaarheid van hun medicijnen niet meer zeker is.
Na viertien jaar heb ik besloten te vertrekken, ik kan hier niet meer fijn leven.
"Ik woon in Ohio, een rode staat, dus conservatief. Hier is het legaal om als arts medicatie voor transmensen te weigeren", vertelt Andy. "Ik ken meerdere mensen in mijn omgeving die problemen hebben gehad met artsen die hen niet steunden. Vooral voor jongeren wordt het heel moeilijk gemaakt."
Wat Andy vertelt, is geen op zichzelf staand incident. De situatie verschilt sterk per staat, vooral in de meer conservatieve regio's van Amerika. In staten zoals Ohio, waar Andy woont, "wordt het voor transpersonen steeds moeilijker om de noodzakelijke zorg te ontvangen. Artsen kunnen zelfs weigeren zorg te bieden op basis van hun persoonlijke overtuigingen. Ik ken meerdere transpersonen in mijn omgeving die problemen hebben gehad met hun arts."
Politieke agenda
Waarom staat het afnemen van transrechten zo hoog op Trump zijn agenda? "Het hele gedoe van Trump rondom genderideologie is om verwarring en angst te zaaien in de samenleving. Hij onderdrukt minderheden om polarisatie te creëren. We hebben dit fenomeen vaker in de geschiedenis gezien, dat boeken, woorden en kunst verboden werden. We zien hier tekenen van fascisme." vertelt Margriet van Heesch.
Ik ben vooral bang voor de grenscontrole.
Andy Passchier merkt niet in die directe omgeving een toenamen van transhaat. "Maar waar ik het wel merk, is in mijn werk. Mijn boek maakt nu deel uit van een rechtszaak over de vraag of LGBTQ+-boeken op basisscholen een schending van religieuze vrijheid zijn. Het voelt als een directe aanval op wat ik doe."
Verhuizen
Na viertien jaar heeft Andy Passchier besloten te vertrekken uit Amerika. "Ik ben vooral bang voor de grenscontrole. Mijn ouders wonen in Frankrijk en ik wil hen nog wel kunnen opzoeken. Maar met de strenge regels weet ik niet of ik veilig het land weer in kom. Daarom is het, na veertien jaar hier gewoond te hebben, geen optie meer voor mij om in Amerika te blijven."
Zuid-Koreaanse president Yoon afgezet & Transgenderrechten VS onder druk - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.