Turkse politie beëindigt protest tegen geweld tegen vrouwen: 'Kritiek op regering wordt niet getolereerd'
- Nieuws
- Turkse politie beëindigt protest tegen geweld tegen vrouwen: 'Kritiek op regering wordt niet getolereerd'
In Istanbul heeft de politie ingegrepen bij een protest tegen geweld tegen vrouwen. De ordepolitie vuurde traangas en rubberkogels af op de duizenden demonstranten. Volgens een Turkse krant is daarbij zeker één gewonde gevallen. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Mitra Nazar.
Video niet beschikbaar
De betogers, voornamelijk vrouwen, liepen door de binnenstad van Istanbul richting het Taksimplein. De politie had het plein afgegrendeld. Het protest was vanwege de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Ook in de hoofdstad Ankara en in andere steden gingen betogers de straat op.
Waterkanon
"De demonstratie begon heel normaal. Vrouwen liepen door de stad met spandoeken en leuzen. Uren daarvoor werd de hele binnenstad gebarricadeerd. En de hoeveelheid oproeppolitie was ongekend. Op alle hoeken van de straat stonden ook grote wagens met waterkanonnen. Dus je kon al voorspellen hoe het zou aflopen", aldus Mitra Nazar vanuit Istanbul.
"Het is misschien cynisch, maar dit komt allang niet meer onverwachts. Dat is de standaard aanpak van de Turkse politie. De politie kreeg ook de orde om het protest te laten weggaan. De regering zegt bovendien al jaren dat demonstreren niet wordt getolereerd. We zien dus heel weinig grote demonstraties, maar de vrouwenbeweging blijft dat nog wel gewoon doen."
Verdrag
De demonstranten keerden zich vooral tegen het besluit van de Turkse regering van eerder dit jaar om uit het Istanbul-verdrag te stappen. In die conventie uit 2011 beloven landen om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te bestrijden.
"De demonstranten riepen de regering op om het besluit terug te draaien. Maar president Erdogan ziet het verdrag als westers dat veel te liberaal, open-minded en feministisch is", zegt Nazar. De betogers riepen de regering op om zich weer aan te sluiten bij die conventie. 'We zijn niet stil, niet bang en niet gehoorzaam', riepen ze.
App
Nazar: "Turkije zou met een eigen actieplan komen, maar daar hebben we nog weinig van gezien. Er is wel een app met een noodknop die vrouwen kunnen gebruiken als ze in gevaar zijn. Maar dat is volgens de vrouwenbeweging niet genoeg. Die ziet de regering juist als de kern van het probleem. Een door mannen gedomineerd bolwerk met conservatieve denkbeelden. Die dus de politie met geweldsmiddelen afstuurt op een vredige demonstratie."