Buitenland
VPRO

De Franse voorsteden wenden zich tot links

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Franse voorsteden wenden zich tot links

In de film Les Indésirables zien we hoe flatbewoners in een Parijse voorstad vermorzeld dreigen te worden door de onkunde en onwil van politici. Voor de bewoners van deze banlieues stond er veel op het spel tijdens de recente verkiezingen. Literair criticus en Frankrijkkenner Margot Dijkgraaf vertelt over Les Indésirables en de politiek van de Franse buitenwijken, in de filmzomerserie van Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

In de zomerserie Van Hollywood tot Bollywood, maakt Bureau Buitenland een reis over de wereld aan de hand van films. Margot Dijkgraaf trapt af met Les Indésirables van Ladj Ly. De regisseur baseerde zijn film op zijn eigen jeugd in een Parijse banlieue, vertelt hij in een interview. Toen hij twintig jaar oud was, werd de flat waar zijn ouders woonden ontruimd. Ze kregen er veel te weinig geld voor, maar aanvechten bleek onmogelijk. "Het was oplichterij", zegt Ly in de Filmkrant, "dat werd het uitgangspunt van mijn film."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Duizend formulieren

"Deze film heeft diepe indruk op mij gemaakt", vertelt Dijkgraaf. "Het is een film over onrecht, een thema dat niet alleen in de banlieues speelt maar in heel Frankrijk. Dat onrecht leidt ertoe dat mensen op Rassemblement national stemmen. Mensen hebben kritiek op de duizend formulieren die ze moeten invullen, de slechte manier waarop behandeld worden in het ziekenhuis." Het hoofdpersonage van Les Indésirables stelt zich kandidaat om het politieke onrecht tegen te gaan. Ze stelt zich kandidaat als burgermeester. Dijkgraaf: "Zij is een sterke vrouw die zegt: 'ik hoor bij Frankrijk, ook al ben ik zwart, ook al woon ik in de banlieue. Ik ga ervoor.' Daarom vind ik die film ook zo belangrijk om onder de aandacht te brengen."

Quote

De hoofdpersoon is een sterke vrouw die zegt: ik hoor bij Frankrijk, ook al ben ik zwart, ook al woon ik in de banlieue. Ik ga ervoor

Margot Dijkgraaf

Geshockeerde Macron

Ladj Ly's eerdere film over het leven in de banlieues, Les Misérables (2020), shockeerde president Macron. Die liet meteen een onderzoek uitvoeren naar armoede in de buitenwijken. Absurd, zegt Ly in The Guardian. "Hoe kan hij de problemen die ik in de film aankaart niet hebben gezien? Het is geen nieuws, het is al jaren en jaren zo." In de voorstad Montfermeil, waar Ly vandaan komt, stemde deze keer maar liefst 64 procent bij de recente verkiezingen voor het linkse blok.

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie