Buitenland
NOS

Wat gaat Europa doen om bij te blijven in de AI-wedloop?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gaat Europa doen om bij te blijven in de AI-wedloop?

Wat gaat Europa doen om bij te blijven in de AI-wedloop? Vandaag begint in Parijs de internationale top over kunstmatige intelligentie, georganiseerd door de Franse president Macron. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Tom Heskes, hoogleraar Data Science aan de Radboud Universiteit. Wie komen er en wat kunnen we verwachten van de top?

Video niet beschikbaar

Hoe AI op een verantwoordelijke manier kan worden ingezet, is het grote thema van deze top.

Er staan veel belangrijke kopstukken op de gastenlijst. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is aanwezig en landen als de Verenigde Staten en China sturen een delegatie. Ook Nederland stuurt een grote afvaardiging.

Een vuist maken

Als Europa de invloed van Amerikaanse en Chinese big tech wil terugdringen, moet het een vuist maken op het gebied van AI. Frankrijk heeft al bekend gemaakt 109 miljard euro te investeren.

"We moeten als Nederland, als we een vuist willen maken, niet denken dat we een chatbot kunnen maken die kan concurreren met de hele grote die er al zijn, we kunnen goed inzetten op onze eigen toepassingen en niches vinden. Daar moeten we goed over nadenken en bondjes voor gaan sluiten", zegt Heskes.

Medicijnen, klimaat en energie

Nederland is op veel terreinen heel sterk, vertelt Heskes. Er zijn allerlei toepassingen waar Nederland het verschil kan maken: "Wat we goed kunnen is bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe medicijnen, klimaatmodellen ontwikkelen en kijken hoe we het energienetwerk robuuster kunnen maken."

Recent heeft de EU een AI-wet aangenomen, met strenge regels zoals een verbod op gezichtsherkenning in de openbare ruimte. Over de zin hiervan zegt Heskes dat het reguleren belangrijk is en blijft. "De technologie zelf moet je niet reguleren, maar waar die wordt toegepast en ingezet wel". Hij vervolgt: "Ik denk dat we als Europa een redelijke balans hebben gezocht en redelijk goed hebben ingericht."

Bijblijven

Nederland zal mensen moeten opleiden, zorgen dat ze toegang hebben tot nieuwe technologie en zelf AI-modellen blijven bouwen om bij te blijven, stelt Heskes. "Dat doe je niet door te lezen wat anderen aan het doen zijn, je moet praktijkervaring blijven opdoen", sluit hij af.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie