Afgezwakt klimaatakkoord: India en China voor vermindering steenkool
- Nieuws
- Afgezwakt klimaatakkoord: India en China voor vermindering steenkool
In Glasgow zijn zaterdag nieuwe mondiale klimaatafspraken gemaakt. Onder druk van India en China wordt er nu gesproken over het verminderen van steenkool in plaats van het uiteindelijk stoppen met deze brandstof.
Klimaatakkoord: India en China voor verminderen van steenkool
Video niet beschikbaar
“Als India zegt dat er nog steenkolen nodig zijn, dan luisteren mensen”, vertelt India-correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal. Het land is een steeds belangrijkere economie voor de wereld. “Het is dan ook belangrijk voor veel landen dat het zich kan blijven ontwikkelen als handelspartner.”
Steenkool
Voor het Zuid-Aziatische land is de fossiele brandstof nog erg belangrijk. Waar men in rijke landen spreekt van een energietransitie, is India nog bezig om met de energiebehoefte. Die groeit nog altijd. “Mensen krijgen nu pas voor het eerst toegang tot energie en hebben genoeg geld om nieuwe apparaten te kopen.” Om de toenemende vraag naar energie te bevredigen, moet India nog gebruik maken van steenkolen.
Het blijft wel een gekke keuze voor het land, vindt André. “Zonne-energie wordt steeds goedkoper en de kans is groot dat er na 2030 geen kolencentrales meer komen”, legt ze uit.
Klimaatdoelen
Het land is overigens wel bezig met het stoppen van gebruiken van fossiele brandstoffen. Zo heeft India het doel al gehaald om vóór 2030 voor 40% energie te putten uit niet-fossiele brandstoffen. Na het behalen van dit doel hebben ze het bijgesteld naar 60%. “Premier Modi kondigde ook bij de VN in 2019 aan om de ‘solarcapaciteit’ vóór 2030 te verdriedubbelen.”
Oneerlijk
India gaf aan bij de klimaattop dat het oneerlijk dat zij niet meer de tijd krijgen om fossiele brandstoffen uit te faseren, zoals rijke landen. Daarnaast werd er ook gezegd dat het onterecht is dat er zo’n grote focus ligt op steenkool. “Volgens India is het een ongelijke uitfasering van fossiele brandstoffen. Zij vinden dat het veel eerlijker is als een land zoals de VS praat over olie.”
Er zou ook een fonds komen voor ontwikkelingslanden. Deze zou moeten helpen bij de energietransitie. Dit fonds is er niet gekomen. “Het beeld hier is dat India wel voldoende doet om over te stappen op ‘solar’ en waar nodig opkomt tegen de rijke landen.”