Buitenland
VPRO

Gen Z komt in opstand in Kenia

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gen Z komt in opstand in Kenia

Ongeveer een derde van de Kenianen hoort erbij: Gen Z. Dus als uitgerekend zij in protest komen, heb je als president wel een probleem. Gisteren braken er in het land grote protesten uit tegen een nieuwe belastingverhoging. En uiteindelijk bestormde de jonge menigte zelfs het parlementsgebouw en vielen er doden. "Deze generatie heeft het gevoel dat zij moeten betalen voor de misdaden en corruptie van de generatie van hun ouders", vertelt correspondent Koert Lindijer in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Parlementsbestorming

"Het begon heel vreedzaam, het leek haast een soort festival", vertelt Koert Lindijer die zelf bij de protesten was in Nairobi. "Demonstranten hielpen zelfs een agent die door zijn eigen traangasgranaat werd geraakt."

In de middag liep het uit de hand toen een deel van de demonstranten het parlement bestormden, om te voorkomen dat de nieuwe belastingwet zou worden aangenomen. "Parlementariërs moesten het gebouw via een nooduitgang ontvluchten. Toen is de sfeer dramatisch opgeslagen en nu is het echt hard tegen hard." De politie schoot met scherp op de demonstranten, ten minste 23 mensen kwamen daar al bij om het leven.

Quote

De broekriem aanhalen, terwijl de president net een nieuwe krokodillenleren broekriem van 2.500 dollar heeft gekocht.

Koert Lindijer

Schulden en belastingverhoging

Maar waarom gaat juist de jongen generatie de straat op? "Gen Z is in Kenia geboren aan het einde van een dictatuur", legt Lindijer uit. "Het ging toen goed met de economie. Basisproducten als maandverband en luiers, die eerder niet toegankelijk waren in Kenia, werden toen opeens vanzelfsprekend. Door deze belastingverhoging van de regering, worden deze producten wel twee keer zo duur, en dat pikken deze jongeren niet."

Door veel te hoge leningen van de regering in Nairobi kampt Kenia nu met enorme schulden, de belastingverhoging is volgens president Ruto broodnodig om het gat in de begroting te dichten. "Maar jongeren hebben het gevoel dat zij moeten betalen voor de corruptie van de generatie van hun ouders, want daardoor zit Kenia nu met dikke schulden."

Dat de politieke elite ondertussen nog steeds met dure auto's en privéjets reist helpt ook niet mee. "De broekriem aanhalen, terwijl de president net een nieuwe krokodillenleren broekriem van 2.500 dollar heeft gekocht, daar wringt de schoen", zegt Lindijer. "Juist de gewone man wordt geraakt."

President Ruto

Na ruim een dag van protesten heeft President Ruto laten weten dat die de belastingwet niet ondertekend heeft, maar de Keniaanse jeugd is daarmee nog niet tevreden. Het aanpakken van corruptie blijft een grote eis en ze willen dat de belastingwet die al door het parlement is aangenomen volledig wordt geschrapt.

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie