Beveiligingsbedrijf met Nederlandse banden begaat misdrijven in Kenia
- Nieuws
- Beveiligingsbedrijf met Nederlandse banden begaat misdrijven in Kenia
Het beveiligingsbedrijf G4S, dat ook volop actief is in Nederland, heeft al niet zo’n goede naam. Vandaag is daar nog een misstand bijgekomen. In het zuiden van Kenia worden beveiligers van het bedrijf beschuldigd van mishandeling van de lokale bevolking. Dat onthult onderzoeksjournalist Ruth Hopkins in samenwerking met Follow the Money, onderzoekscollectief Spit en gesteund door Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
Controversieel bedrijf
De misstanden spelen zich af in het zuiden van Kenia, waar cementfabrikant Bamburi beveiligers van G4S heeft ingehuurd om een stuk land te beveiligen. "De beveiligers van G4S hebben honden, en die vuren ze af op de lokale mensen. Die hebben dus allerlei ernstige verwondingen hierdoor opgelopen. En het is een hele arme gemeenschap die niet kan betalen voor medische bijstand. Bij één man wiens been is gebeten, ziet het ernaar uit dat het waarschijnlijk geamputeerd moet worden."
Het stuk land werd door de bevolking generaties lang gebruikt om te vissen, voedsel te verbouwen en bijvoorbeeld voor het verzamelen van brandhout. Nu claimt Bamburi het in bezit te hebben, maar uit onderzoek van de journalist blijkt dat ze geen volledige en correcte eigendomspapieren van het land kunnen tonen.
De recente onthullingen zijn maar het topje van de ijsberg, vertelt Hopkins. "Ze hebben een lange lijst aan schandalen. Het is een heel controversieel bedrijf dat weinig boodschap heeft aan mensenrechten."
G4S is een heel controversieel bedrijf dat weinig boodschap heeft aan mensenrechten.
Banden met Nederland
In 2019 was het vermoeden van mensenrechtenschendingen in het Midden-Oosten de reden dat een van de grootste investeerders in het bedrijf, het Noorse nationale pensioenfonds, haar investeringen terugtrok. Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat zes Nederlandse pensioenfondsen nog steeds beleggen in Allied Univeral, het moederbedrijf van G4S. "Die zes hebben 61,9 miljoen euro in obligaties, dus dat is geen klein bedrag", aldus Hopkins.
Maar er zijn meer banden met Nederland. Bedrijfstak G4S Kenia valt namelijk onder G4S Nederland. "Geld dat verdiend wordt in Kenia gaat via Nederland, en levert dus bij aan een Nederlands bedrijf. Vervolgens heeft een Nederlands bedrijf verplichting om te kijken naar eventuele schendingen van mensenrechten."
Ondanks alles wat inmiddels over G4S bekend is, doet de Nederlandse overheid nog volop zaken met het beveiligingsbedrijf. Nederlandse overheidsinstellingen sloten recent nog miljoenencontracten met G4S af.
Beoogd VS-buitenlandminister geen fan Oekraïne & Beveiligingsgigant mishandelt Kenianen - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.
Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en de Pulitzer Center.