Buitenland
VPRO

Waar blijft de Europese Tesla?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar blijft de Europese Tesla?

Mario Draghi, oud-topman van de Europese Centrale Bank, waarschuwt met grote woorden bij de presentatie van zijn rapport over de toekomst van Europa's concurrentiekracht. Volgens hem zijn er jaarlijks honderden miljarden euro extra nodig. "Het rapport is gedurfd en overtuigend, iets wat niemand had verwacht", aldus econoom Mathijs Bouman bij Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Europa hinkt achterop

Het Europese economische beleid moet drastisch veranderen, volgens oud-topman van de Europese Bank, Mario Draghi. Bouman, die het rapport grondig heeft bestudeerd, sluit zich hierbij aan. "Het doet me denken aan de jaren tachtig, toen Jacques Delors met de interne markt Europa redde. Maar nu hebben we meer nodig. Europa groeit langzamer dan China en de VS. Vooral op technologisch vlak missen we de boot. We moeten slimmer gaan produceren."

Draghi overhandigt zijn rapport aan Ursula von der Leyen

foto: ANP

Wake-up call

"Draghi schiet misschien wat door met termen als 'existentiële uitdaging', maar een schok is precies wat we nodig hebben", zegt Bouman. Draghi roept vooral op tot investeringen in innovatie, en Bouman is het daar volledig mee eens: "Europese tech-startups lopen vast in regelgeving. Bedrijven in Nederland kiezen sneller voor Amerika dan voor een ander Europees land."

Quote

We hebben de kennis en het geld in huis, maar we moeten onze techindustrie beter ondersteunen.

Mathijs Bouman

Slimme Europeanen moeten het doen

Europa heeft een sterke auto-industrie, maar de echte innovatie komt uit China en de VS. "We hebben de kennis en het geld in huis, maar we moeten onze techindustrie beter ondersteunen. Het is wachten op een Europese Tesla", aldus Bouman.

Omstreden rechtshervorming in Mexico & Reddingsplan voor Europa - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie