Meer dan 5000 doden en 10.000 vermisten na overstromingen in Libië: vrees dat aantal slachtoffers toeneemt
- Nieuws
- Meer dan 5000 doden en 10.000 vermisten na overstromingen in Libië: vrees dat aantal slachtoffers toeneemt
In Libië wordt met nationale en internationale reddingsteams gezocht naar overlevenden van de overstromingen. Meer dan 5000 mensen kwamen om het leven en nog ruim 10.000 mensen worden vermist. Vooral in de havenstad Derna is de ravage enorm. Daar zijn al honderden lichamen onder het puin vandaan gehaald. Het Rode Kruis vermoedt dat het aantal slachtoffers van de ramp komende dagen nog meer zal toenemen.
5000 doden en 10.000 vermisten in Libië door overstromingen
Video niet beschikbaar
"Dit is een ramp van ongekende schaal", zegt Nicole van Batenburg van het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gaat om heel veel mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt en waar werkelijk alles is verwoest. Onze reddingswerkers van de Rode Halve Maan zijn sinds zaterdagavond met man en macht bezig om mensen te redden uit het water, auto's en woningen. Mensen hebben een tekort aan alles."
Vervuild drinkwater
Bij overstromingen is blootstelling aan vervuild drinkwater een van de grootste uitdagingen. Het brengt namelijk ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee, zegt Batenburg. "Mensen kunnen snel ziek worden, denk dan aan diarree en cholera."
Overlevenden
Duizenden mensen zijn nog vermist, er zijn zoveel mensen getroffen dat het moeilijk is om bij iedereen te komen, zegt Van Batenburg. "Het Rode Kruis probeert zoveel mogelijk mensen te helpen. Mensen hebben geen huis, geen onderdak. Er is een tekort aan eten en drinken", legt ze uit. "Dit is de acute fase waarin het belangrijk is om mensen die nog in leven zijn en gered kunnen worden zo snel mogelijk naar veilige gebieden te evacueren."
Spanningen
In Libië zijn al jaren de facto twee regeringen aan de macht: het oosten is in handen van generaal Haftar. Vanuit de hoofdstad Tripoli in het westen opereert de internationaal erkende regering van premier Dbeibah. De twee kampen liggen al jaren op ramkoers en bij de autoriteiten heerst wantrouwen en corruptie. Of die spanningen reddingsoperatie bemoeilijken, is nu nog niet duidelijk. "Het Rode Kruis, of de Rode Halve Maan, zit daar gewoonlijk ook en doet zijn werk", zegt Van Batenburg.
"Onze mensen kennen de taal en de cultuur, en we weten dat er in zo’n overstroming als dit gewoon hulp verleend kan worden. We moeten echt later nog kijken in hoeverre de situatie de hulpverlening bemoeilijkt."
Nederland
Het Rode Kruis heeft in Nederland het gironummer 7447 geopend waar mensen geld kunnen doneren. "Mensen willen natuurlijk gelijk wat doen, maar het meeste effectieve is geld geven. Op die manier kunnen wij zo snel mogelijk in Libië helpen, maar dat hangt ook af van de hulpvraag."
RJN rode kruis libie
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.