Dit Portugese bergdorpje wordt overspoeld door hippie-achtige nieuwkomers
- Nieuws
- Dit Portugese bergdorpje wordt overspoeld door hippie-achtige nieuwkomers
De tijd leek stil te staan in Alpedrinha, een dorp in het binnenland van Portugal, gelegen op de flanken van het gebergte Serra da Gardunha. Tot een paar jaar geleden, toen ineens een invasie van buitenlanders op gang kwam. Journalist Hans van Wetering vraagt zich hardop af wie die nieuwkomers zijn en wat ze eigenlijk komen doen, in de DOCS-aflevering Het fantoomdorp.
#166 - Het fantoomdorp - DOCS
Bio-ecomarkt
Van Wetering komt zelf al dertig jaar in Alpedrinha, het geboortedorp van zijn Portugese vrouw. Ze hebben er samen een huisje, vlakbij de begraafplaats, die inmiddels vol is. Volgens de oudere bewoners van het dorp sterven er meer mensen dan er worden geboren. Veel huizen staan leeg.
Het zijn vooral Britten, Duitsers en Nederlanders die nu zorgen voor bedrijvigheid in en rond het dorp. Zij kopen de oude quinta’s, houden geiten en verbouwen op eigen grond groente en fruit. Ze kappen bovendien de eucalyptusbomen, die in tijden van droogte een voedingsbodem zijn voor branden. Door de straten van Alpedrinha dwalen hippie-achtige types en midden in het dorp is er nu wekelijks een 'bio-ecomarkt'.
'We hebben jonge mensen nodig'
Hans van Wetering ziet het dorp veranderen en bekijkt de nieuwkomers met enige argwaan, maar die blijkt niet te worden gedeeld door de 'echte' Portugezen in het dorp. "We hebben jonge mensen nodig die kinderen voortbrengen en de scholen open houden", zegt de van oorsprong Ierse Emma Cowan. Ze woont tien jaar in Alpedrinha, werkt bij de gemeente Fundão, waaronder Alpedrinha valt, en bestiert samen met haar Portugese echtgenote een biologische boerderij en leefgemeenschap. Er wordt gedaan aan permacultuur en de bewoners leven off-grid.
Cowan vertelt dat de gemeente inmiddels van plan is het motto te veranderen. Dat was 'land van de kersen' en wordt 'land waar iedereen welkom is'.
Gerelateerde podcast
DOCS
DOCS
Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.