Overwegen Spanje, Portugal en Engeland nu ook slavernijexcuses? 'Trots op koloniale verleden'
- Nieuws
- Overwegen Spanje, Portugal en Engeland nu ook slavernijexcuses? 'Trots op koloniale verleden'
Hoe kijken andere voormalige koloniale grootmachten zoals Spanje, Portugal en Engeland naar het aanbieden van excuses voor het slavernijverleden? NOS Met het Oog op Morgen vroeg dat aan correspondenten Rop Zoutberg en Arjen van der Horst.
Video niet beschikbaar
"Het is zeker geen groot onderwerp hier. Er is geen woord over gesproken in het Spaanse journaal, wat iedere avond een hele lange uitzending heeft", zegt Zoutberg. "Ook in het Verenigd Koninkrijk is er heel weinig aandacht voor", vult Van der Horst aan. "Ik heb een stuk in The Guardian gelezen en dat was het dan ook."
'Niet iets om beschaamd over te zijn'
"Er is een beetje debat over het slavernijverleden in Portugal. In de haven van Lissabon wordt een belangrijk monument neergezet ter herinnering aan de slavenhandel en de rol die de Portugezen daarin speelden. Dat is een opmerkelijk burgerinitiatief", weet Zoutberg.
"In Spanje hoor ik er nooit iets over. Hier geldt nog altijd de mystiek van de ontdekkingsreizen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Zij brachten daar beschaving, het geloof en een hoop welvaart. Zo wordt ernaar gekeken en dus niet iets om beschaamd over te zijn. Maar alles komt hier altijd later dan in het noorden van Europa, dus ik denk dat het debat nog wel gaat komen."
'Decennia onder het tapijt geveegd'
"In het Verenigd Koninkrijk zie je vergelijkbare mechanismen", gaat Van der Horst verder. "Vroeger waren de Britten nog groot en machtig. Ze regeerden de wereld. Het is iets waar ze trots op zijn. De discussie is decennialang onder het tapijt geveegd. Het werd altijd afgedaan als iets wat in het verre verleden is gebeurd."
"Maar de schaamte begint er wel steeds meer in te sluipen", aldus Van der Horst. "De opkomst van Black Lives Matter is daar heel belangrijk in geweest. Je zag ineens dat standbeelden en naamborden van slavenhandelaars werden neergehaald. De dood van de Queen gaf ook een zwengel aan de discussie. De Britse monarchen hebben enorm geprofiteerd van de slavenhandel. Sindsdien klinkt de roep naar herstelbetalingen steeds luider, maar daar wil de regering nog niks van weten."
oog excuses buitenland
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.