Buitenland
VPRO

Alles wat je moet weten over de dreigende oorlog in Oekraïne

foto: Thibault Camus / POOL / AFPfoto: Thibault Camus / POOL / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alles wat je moet weten over de dreigende oorlog in Oekraïne

Rusland houdt in buurland Belarus een grootscheepse militaire oefening. De Amerikaanse regering is bang dat dit tot verdere escalatie zal leiden met Oekraïne. Op haar beurt beschuldigt Moskou de Amerikanen van chantage met wapenleveranties aan Kiev. De spanningen rondom het conflict blijven onverminderd voortduren. Gevreesd wordt voor een Russische invasie in Oekraïne. Bureau Buitenland houdt sinds Rusland is begonnen met een massale troepenopbouw aan de Oekraïense grens de ontwikkelingen in de gaten.

Wat wil Poetin?

Vanaf eind vorig jaar is het voor veel analisten de vraag wat Poetin wil bereiken met de troepenopbouw. ''Het bestaan van Oekraïne als soevereine staat ligt historisch gevoelig in Rusland. Voor veel Russen is het onlosmakelijk verbonden met hun eigen natie. Ook Vladimir Poetin erkent dat land eigenlijk niet'', legde Rusland-deskundige Hubert Smeets uit bij Bureau Buitenland. ''Permanent druk houden en Kiev instabiel houden, dat lijkt de inzet te zijn van Poetin. Maar de Russische regering wil ook vooral niet dat Oekraïne toetreedt tot de NAVO.''

Zorgen over Russische troepenopbouw

'Het is al oorlog'

Met de spanning rondom de mobilisatie van de Russische troepen aan de grens van Oekraïne zou je bijna vergeten dat er in de Oost-Oekraïense provincie Donbas al acht jaar een strijd woedt tussen pro-Russische milities en het Oekraïense leger; een strijd die volgens de VN al 14.000 levens heeft geëist. Het is een ware loopgraven-strijd waarbij de frontlinie dwars door bewoond gebied loopt. Ook kinderen zijn het slachtoffer. Oost-Europa correspondent Michiel Driebergen ontmoette hen in zijn reportage.

Diplomatie en stoer wapengekletter

Het is diplomatiek spitsuur afgelopen dagen. De Franse president Emmanuel Macron vloog naar de Russische hoofdstad voor een persoonlijk overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Maar ook in andere hoofdsteden was het een komen en gaan van diplomaten en staatshoofden. Maar niet alle Westerse leiders lijken het eens te zijn over de aanpak. Zo zijn er NAVO-landen die Oekraïne bewapenen en andere lidstaten die vooral niet Moskou willen provoceren.

NRC Europa-correspondent en columnist Caroline Gruyter hekelt het wapengekletter en verdeeldheid in Westen. ''We reageren zeker niet slim. We spreken in termen van sancties tegen Poetin, dat heeft niet zoveel zin. Want het is duidelijk dat Oekraïne er alleen voor staat. En Poetin kan daarmee tonen dat het westen verdeeld is.''

Luister hier terug:

Falende westerse diplomatie met Rusland over Oekraïne

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie