Buitenland

Gezonken tanker in Filipijnen lekt meer olie dan gedacht, milieuramp dreigt

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezonken tanker in Filipijnen lekt meer olie dan gedacht, milieuramp dreigt

De olietanker die is gezonken in de Baai van Manilla lekt meer olie dan in eerste instantie gedacht. Waar het eerder leek te gaan om de brandstof voor het schip zelf, lekt de olie die aan boord was als vracht nu de zee in.

Video niet beschikbaar

Het leek eerder te gaan om de olie uit de scheepsmotor zelf, vertelt correspondent Mustafa Marghadi. "Dat zou een overzichtelijk probleem zijn, volgens de kustwacht. Het nachtmerriescenario zou zijn als de 1,4 miljoen vervoerde olie zou gaan lekken. Het weer was slecht, dus pas vandaag konden duikers de schade opnemen. Nu blijkt dat ook een deel van de vervoerde olie lekt."

De kustwacht zegt dat het lek minimaal en beheersbaar is, vertelt Marghadi. "Maar het is nog slecht weer. Als er toch nog meer schade komt, kan dit zomaar de grootste olieramp in de geschiedenis van de Filipijnen worden."

Lek nog niet groot

Op dit moment lekt er nog niet heel veel van de vervoerde olie. "De olie is nog niet heel erg zwart, dus het lijkt nog een combinatie te zijn van de motorolie en de olie die vervoerd is. Dat geeft de kustwacht de indruk dat het lek nog niet zo heel erg groot is."

Om de olievlek niet te veel te laten verspreiden worden er drijvende barrières in de Baai van Manilla geplaatst. "Dat moet wel snel gebeuren, want de olievlek wordt al groter en groter en drijft richting de kust. Gisteren was de vlek nog 4 kilometer, inmiddels al 12 tot 14." Daarnaast wil men zo snel mogelijk alle olie uit het schip tanken, maar dat kan wel een week duren, volgens Marghadi.

Economische schade

Niet alleen een milieuramp dreigt. De Baai van Manilla is ook een belangrijke vaarroute. Daarnaast zal de visserij een tik krijgen en misschien zal de ramp ook toeristen afschrikken. “Dus het zal ook veel economische schade opleveren”, besluit Marghadi.

Ster advertentie
Ster advertentie