Buitenland
WNL

Bestuursvoorzitter TNO: 'Maak Wopke Hoekstra Eurocommissaris voor Innovatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bestuursvoorzitter TNO: 'Maak Wopke Hoekstra Eurocommissaris voor Innovatie'

Bestuursvoorzitter van onderzoeksplatform TNO Tjark Tjin-A-Tsoi ziet Wopke Hoekstra graag als Eurocommissaris van Innovatie. "We moeten een grote slag slaan en het is geweldig als Hoekstra dat zou doen", zegt hij in Sven op 1. "Voor Europa is dat in deze fase cruciaal."

Het belang van innovatie op Europese schaal mag niet onderschat worden, aldus Tjin-A-Tsoi. Hij neemt het innovatiebeleid in de Verenigde Staten als voorbeeld, waar meer risico wordt genomen en meer aan durfkapitaal (investeren in risicovolle ondernemingen, red.) wordt uitgegeven.

In Nederland en andere Europese landen wordt risicovol beleid zo veel mogelijk vermeden. "Er is een sterke risicomanagementcultuur. De aandacht voor risico is in Nederland en Europa groot. Alsof risico slecht is."

Tjark Tjin-A-Tsoi (bestuursvoorzitter TNO): 'Maak Wopke Hoekstra Eurocommissaris voor Innovatie' (15 augustus 2024) - Sven op 1

Risicovolle investeringen

Daarom moet de Eurocommissaris van Innovatie risicovolle investeringen aansporen. "Het gaat niet alleen over creëren van potten met geld die vervolgens worden verdeeld. Het gaat juist over het scheppen van randvoorwaarden."

"Ga gesprekken aan en zwengel bijvoorbeeld de pensioenfondsen aan", noemt Tjin-A-Tsoi een voorbeeld. "We moeten naar een cultuur, ook binnen de pensioenwereld, die meer besteedt aan risicovolle investeringen. Al is het maar één procent. Dat is al erg veel geld."

Net zoals de NAVO-norm van twee procent van het BBP voor defensie-uitgaven, zou de TNO-bestuursvoorzitter graag zien dat een innovatienorm van drie procent wettelijk wordt vastgelegd. "Eerder wel dan niet, omdat je dan urgentie creëert. Maar ik denk niet dat het gaat gebeuren," voegt hij toe.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie