Buitenland
VPRO

Israël demonstreert massaal tegen Netanyahu: 'Ze pikken het niet meer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël demonstreert massaal tegen Netanyahu: 'Ze pikken het niet meer'

Grootschalige protesten en landelijke stakingen in Israël. De druk op de Israëlische premier Netanyahu om een deal te sluiten met Hamas neemt toe, om zo de Israëlische gegijzelden vrij te krijgen. Ook de Amerikaanse president Biden eist een snelle overeenkomst tussen Israël en Hamas. Maar gaat Netanyahu zich daar iets van aantrekken? Gilad Perez, correspondent in Israël, deelt in Bureau Buitenland zijn twijfels: "Als er morgen geen protesten meer zijn, kan Netanyahu het makkelijker naast zich neerleggen."

Video niet beschikbaar

Dood van zes gijzelaars

Peilingen wijzen uit dat inmiddels ruim twee derde van de Israëli’s voor een overeenkomst met Hamas is waarbij de gijzelaars zouden worden vrijgelaten. Maar, Netanyahu en de uiterst rechtse vleugel van zijn regering lijken daar nog niet aan toe. Met de recente dood van zes gijzelaars blijkt dat veel Israëli’s de status quo niet meer pikken. Gisteren gingen ruim 300.000 mensen de straat op en vandaag ligt een groot deel van Israël plat door een landelijke staking.

"Je ziet overal in Tel Aviv posters met de gezichten van deze gijzelaars", vertelt correspondent Gilad Perez. "Dus het bericht zondagochtend dat zes van hen zijn gedood, dat kwam binnen." Volgens Perez heerst er grote woede in het land. "Niet alleen richting Hamas die deze gijzelaars hebben doodgeschoten, maar ook wijzen ze de vinger naar premier Benjamin Netanyahu."

Quote

De Israëli's prikken daar doorheen en zien dat Netanyahu de hakken in het zand zet.

Gilad Perez

Hakken in het zand

Het Israëlische volk lijkt daarmee, naast Hamas, ook Netanyahu steeds meer verantwoordelijk te houden voor het uitblijven van een oplossing. "Zo'n blame game zie je de afgelopen tijd vaak", vertelt Perez. "Hamas geeft de schuld aan Netanyahu. Netanyahu geeft de schuld aan Hamas. Maar de Israëli's prikken daar doorheen en zien ook gewoon dat Netanyahu de hakken in het zand zet. Dat komt tot uiting op straat."

Volgens de correspondent zit Netanyahu nu klem tussen de druk vanuit de protesten enerzijds, en die van zijn uiterst rechtse coalitiegenoten anderzijds. "Netanyahu is, politiek gezien, niet gebaat bij een overeenkomst. Als hij zo'n zijn handtekening eronder zet, dan kan het ervoor zorgen dat de twee partijen van zijn uiterst rechtse ministers Bezalel Smotrich en Itamar Ben-Gvir uit de regering stappen. En dat zou een einde betekenen van zijn premierschap."

Druk vanuit de straten en de Verenigde Staten

Tegelijkertijd neemt de druk vanuit de straten toe. Demonstranten hopen dat een kantelpunt is bereikt, maar volgens Perez moet het momentum van de protesten wel blijven aanhouden. "Als er morgen geen protesten meer zijn, kan Netanyahu het makkelijker naast zich neerleggen."

Ook Amerika lijkt van het moment gebruik te maken. Zo meldt de Washington Post op basis van bronnen binnen de Amerikaanse regering dat de VS werkt aan een zogeheten take-it-or-leave-it-voorstel. "Biden en Kamala Harris kunnen hier op inspringen. Ze hebben dat momentum –vanwege de dood van de gijzelaars, hoe triest dat ook is, en de demonstraties– om Netanyahu te dwingen tot concessies."

AfD wint in Oost-Duitsland & Israël staakt voor gijzelaars - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie