Buitenland
NOSNTR

'Iraanse vergeldingsaanval gaat niet door als een staakt-het-vuren met Hamas wordt getekend'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iraanse vergeldingsaanval gaat niet door als een staakt-het-vuren met Hamas wordt getekend'

Al twee weken wordt ervoor gevreesd: een vergeldingsactie van Iran op Israël, na de aanslag op Hamas-leider Haniyeh op Iraans grondgebied. Maar nu zegt Iran dat het afziet van zo'n vergeldingsaanval, áls Israël een staakt-het-vuren ondertekent met Hamas. Komende donderdag wordt daarover onderhandeld. Drie anonieme Iraanse functionarissen laten dat weten.

Video niet beschikbaar

Volgens correspondent Daisy Mohr komt het scenario als een verrassing. "Heel snel na de liquidatie van Haniyeh heeft het Iraanse regime duidelijk gemaakt dat ze hard terug zouden slaan, sindsdien staat de regio op scherp", legt ze uit in het Nieuws en Co.

Diplomatieke druk

Achter de schermen zou er veel diplomatieke en internationale druk uitgeoefend worden op Iran om niet te reageren. "Nu dus die gesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza donderdag, en Iran wil nu niet gezien worden als de partij die een mogelijk staakt-het-vuren zou ondermijnen door de klap uit te delen."

Dat er nu nog geen aanval is, wil nog niet zeggen dat ze dat niet later zullen doen, zegt Mohr. "Ook als ze zouden slagen, betekent dat niet dat dit alles zomaar vergeten is in Teheran. Op een later moment kunnen ze daarop terugkomen. Ze hebben geen haast. Wie weet wat het diplomatiek allemaal niet oplevert."

Ogen op Netanyahu

De bal zou nu liggen bij de Israëlische premier Netanyahu. "De inzet wordt enorm vergroot", vertelt verslaggever Sander van Hoorn. "Je kunt nu alles in één keer regelen. Dat is tegelijkertijd het probleem, als je dit doet, moet je vooral niet lijken te buigen onder druk en chantage van de Iraniërs."

Een steeds grotere groep Israëliërs wil dat er een deal komt met Hamas, en dat de gijzelaars terug naar Israël kunnen komen. "Die roep wordt luider nu dat ‘alles-of-nietsaanbod’ op tafel ligt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie