Op campagne in het corrupte Armenië
- Nieuws
- Op campagne in het corrupte Armenië
[KRO-NCRV] Armenië gaat vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Maar het vertrouwen in politici is klein. Het land wordt al jaren geregeerd door de partij van president Sargsian, die door corruptie aan de macht blijft.
In een poging het tij te keren hebben drie linkse politieke partijen de krachten gebundeld. Alsof Groenlinks, D66 en SP een blok zouden vormen, zo kunnen Armenen komende zondag stemmen op het coalitie-blok Yelk. NPO Radio 1-verslaggever Maarten Bleumers ging mee op campagne in Armenië.
"Ik heb een paar keer gezien dat iemand van 25 komt stemmen uit naam van iemand die 85 is", zegt de Nederland-Armeense Nairi Hakhverdi die al jaren in de hoofdstad van Armenië woont en waarnemer is tijdens verkiezingen. Deze door corruptie verkregen stemmen gaan grotendeels naar de regeringspartij en Hakhverdian vermoedt dat de kiezers betaald krijgen voor het frauderen met de stemmen.
'De regering houdt mensen arm'
En geld kunnen de mensen goed gebruiken in Armenië waar één miljoen mensen onder de armoedegrens leeft. "Ik denk dat de regering de mensen met opzet arm houdt om ze in verkiezingstijd om te kunnen kopen", zegt Edmon Marukyan. Hij is één van de lijsttrekkers van Yelk, een coalitie van drie linkse partijen dit die door deze samenwerking wil proberen een vuist te maken tegen de regering.
Door armoede in een weeshuis
De armoede wordt goed zichtbaar in de Armeense weeshuizen. Daar zitten in totaal zo’n 4500 kinderen. Maar rond de 80 à 90% is helemaal geen wees. 42% van de Armeense kinderen leeft onder de armoedegrens en kan door de ouders niet onderhouden worden. Zo komen ze terecht in de opvanghuizen.
"We betalen belasting, maar waar gaat dat geld naar toe?" vraag de directeur van de Child Development Center Lusine Simonyan zich af. "Niet-gouvernementele organisatie doen nu het werk dat de regering eigenlijk zou moeten doen."
Komt er echt verandering?
In 2018 loopt de laatste termijn van de presiden Sargsian af. Met de presidentswissel vindt er ook een verschuiving in macht plaats. Zo gaat het parlement beslissen over het leger in plaats van de president, zoals nu het geval is.
Maar de mensen zijn sceptisch. "De president mag dan wel weggaan, maar zijn partij blijft", zegt Nairi Hakhverdi. "En daarmee blijft Sargsian achter de schermen aan de macht denken veel mensen. En dat is waarschijnlijk ook wel zo."
Bekijk hier de reportage van Maarten Bleumers