VVD-europarlementariër wil Hongarije voor rechter wegens anti-homowet
- Nieuws
- VVD-europarlementariër wil Hongarije voor rechter wegens anti-homowet
Vanuit Brussel is verbolgen gereageerd op Hongarije en hun net aangenomen anti-homowetten. Verschillende lidstaten, onder leiding van de Benelux-landen, hebben een verklaring opgesteld waarin ze eisen dat Hongarije de wet intrekt. "Het Europese Hof zal moeten beslissen dat deze wetten niet mogen", zegt Europarlementariër Liesje Schreinemacher in 1 op 1.
Video niet beschikbaar
à la carte menu
Liesje Schreinemacher is Europarlementariër voor de VVD en vice-president van de LHBTI Intergroup van het Europees Parlement. Zij riep samen met haar Belgische en Luxemburgse collega's de Europese Commissie op actie te ondernemen tegen de Hongaarse regering en staat deze week bijna dagelijks op de barricade voor de rechten van de lhbti-gemeenschap.
Schreinemacher: "Hongarije is een soeverein land, maar ze hebben ook in hun soevereiniteit besloten lid te worden van de Europese Unie. Dat betekent dat je ook de waarde van de Europese Unie onderschrijft en dat je er niet een paar kunt uitkiezen als in een à la carte menu. Het gaat over democratie, eerbiedigen van rechten van mensen en de menselijke waardigheid. Daar blijkt uit die nieuwe wet van Orbán helemaal niets uit."
Hongarije is een soeverein land, maar ze hebben ook in hun soevereiniteit besloten lid te worden van de Europese Unie
Zestien van de zevenentwintig lidstaten hebben zich inmiddels uitgesproken tegen de anti-homowetten van Hongarije. "Het is niet zo dat die andere lidstaten het er wel mee eens zijn. Ze hebben zich alleen niet aangesloten bij dit statement."
Ook Mark Rutte wil donderdag bij de Europese top de Hongaarse premier Viktor Orbán persoonlijk aanspreken op de wet die onze minister-president als "achterlijk" omschrijft en "niet passend bij onze waarde-gemeenschap".
Rechter
Hoe kan Europa een vuist maken tegen deze wetgeving, die het verbied om in Hongarije boeken, reclames en films met een homoseksueel of transgender personage te tonen? Schreinemacher: "We hebben veel instrumenten. Er zijn al verschillende inbreukprocedures geweest, er kunnen fondsen worden ingehouden en je hebt de zogenaamde Artikel 7-procedure.”
Dat laatste, de Artikel 7 procedure, is echter een zeer zwaar middel omdat je het stemrecht ontneemt van een lidstaat. Bovendien is die lastig te gebruiken omdat je dan een unanieme stemming moet hebben van alle lidstaten minus één.
Schreinemacher zegt dat het nu aan de Europese Commissie is om te beoordelen of de ultranationalistische Hongaarse regering de mensenrechten heeft uitgehold. Zij acht de kans zeer groot dat de Commissie dit zal bevestigen. De gevolgen voor Hongarije kunnen zijn dat de ze "tientallen tot honderden miljoenen" kunnen mislopen aan fondsen van de EU.
"Als er een wet wordt aangenomen die tegen de EU-waarden indruist, dan moet zo'n wet opzij gezet worden." Mocht dat niet gebeuren, dan wil de VVD-Europarlementariër dat het Hongaarse EU-lid voor het Europese Hof van Justitie wordt gedaagd. “Ik kan me niet voorstellen dat ze niet voor het Hof moeten komen”, zegt voormalige advocaat Schreinemacher.
Regenboogkleuren
Ook binnen de voetbalwereld tijdens dit EK groeit het verzet tegen de anti-homowetten van Orbán, maar die politieke statements worden niet gewaardeerd door de organiserende UEFA. Zo mag het stadion in München waar vanavond de wedstrijd Duitsland-Hongarije wordt gespeeld, niet in regenboogkleuren worden verlicht.
“Ik had het mooi gevonden als de UEFA wel toestemming had gegeven”, zegt Schreinemacher. Maar ze wil zich daar als politicus niet in mengen. “De UEFA is een politiek-neutrale organisatie. Ik heb nu niet de instrumenten deze Europese voetbalbond op het matje te roepen”.
Zondag zal speler Georginio Wijnaldum wel de zogenaamde 'OneLove-aanvoerdersband' tegen uitsluiting en discriminatie dragen, maar geen regenboogband zoals de Duitse keeper Manuel Neuer de afgelopen wedstrijden droeg.
Schreinemacher wil als vice-president van de LHBTI Intergroup van het Europees Parlement geen oproep doen aan de Nederlandse voetballers om zondag ook dat regenboog-statement te dragen. "Dat moet vanuit de sporters zelf komen. Dan is het juist sterk. Ik moet niet als politicus besluiten welk doel voetballers moeten steunen."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.