Klassenjustitie of kans geven? Veel ophef na mild vonnis in Leuvense verkrachtingszaak
- Nieuws
- Klassenjustitie of kans geven? Veel ophef na mild vonnis in Leuvense verkrachtingszaak
De Vlaamse YouTuber Acid heeft op zijn kanaal de naam en andere gegevens bekend gemaakt van de Leuvense verkrachter die wel veroordeeld, maar niet bestraft werd. Dat de 24-jarige gynaecologie student geen celstraf en geen strafblad kreeg kwam doordat de rechtbank hem ziet als "een getalenteerde en geëngageerde jongeman". In studentensteden Leuven en Gent zijn momenteel honderden demonstranten op de been die zich uitspreken tegen deze uitspraak en het OM heeft daardoor besloten de zaak te vervolgen.
Video niet beschikbaar
De verkrachtingszaak heeft België op scherp gezet. De dader werd door de rechter als "een getalenteerde en geëngageerde jongeman" omschreven. "Die zowel privé als professioneel sterk wordt geapprecieerd." Dit zou in combinatie met zijn jonge leeftijd en blanco strafblad de milde straf verklaren. "Dat is wat in België heet: opschorting van straf", legt parlementair journalist Wouter Verschelden uit bij De Nieuws BV. "Iemand is dan wel veroordeeld maar de straf wordt dan niet effectief uitgevoerd."
Klassenjustitie
Volgens critici is dit een voorbeeld van klassenjustitie. "Zou dit ook gelden voor arbeiders?", vraagt Verschelden zich af. "Of geldt voor dokters een andere regel?" In 2023 werd het Vlaamse rechtssysteem hier ook al van beschuldigd, toen in de zaak rondom Sanda Dia. Hij kwam om het leven als gevolg van fysieke mishandeling tijdens een ontgroening bij de Leuvense studentenclub Reuzegom. De daders, vaak afkomstig van welvarende families, werden ook hier mild gestraft.
Hierop besloot Acid (Nathan Vandergunst) de namen van de daders online te publiceren. De YouTuber werd daarvoor beboet met een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een boete van 20.000 euro, schadevergoeding voor de Reuzegommers. Nu de YouTuber wéér de naam van een dader openbaar heeft gemaakt is er opnieuw een onderzoek gestart door het gerecht in Brugge. "Ik vrees dat het wel heel duidelijk is hij opnieuw de wet overtreden heeft", aldus Verschelden. Acid zelf denkt daar anders over: "Ik ben ook een talentvolle jongen met potentie. Dus waarom zou ik dan wel de gevangenis in moeten?"
Dit gaat ook over de klassieke media en de afspraken die er bestaan met het gerecht, en over de nieuwe media, waar vooral de jonge generatie zich mee bezighoudt en waar die regels veel minder duidelijk zijn.
De Leuvense rechtbank reageerde gister met een persbericht waarin expliciet werd opgeroepen tot "sereniteit". "Ik denk dat het goed is dat het debat ontstaat", zegt Verschelden. Maar hij benadrukt ook dat de zaak enkele belangrijke nuances kent die niet genegeerd moeten worden. In België is de wetgeving rondom verkrachting recentelijk strenger geworden. Als iemand nu niet instemt tot seksuele handelingen is er per direct sprake van verkrachting. "Dat is een lijn die ze bij het gerecht veel duidelijker willen trekken, alleen wil men anderzijds mensen ook nog een kans geven. Mildheid is ook een deel van justitie."
Hoger beroep
Volgens de vele demonstranten die nu de straat op zijn gegaan in België is deze mildheid echter een te groot onderdeel van justitie. De zaak staat voor hun voor een breder fenomeen waarbij seksueel geweld te vaak onbestraft blijft. Ook het OM heeft besloten het hier niet bij te laten liggen en gaat in hoger beroep. Wat de uiteindelijke straf wordt voor de man staat dus nog niet vast.