VN waarschuwt voor uithongeren Libanon door Israël
- Nieuws
- VN waarschuwt voor uithongeren Libanon door Israël
Libanon dreigt in een voedselcrisis te belanden door de Israëlische aanvallen, waarschuwt VN-rapporteur Michael Fakhri. De landbouw ligt stil, handel is verstoord en veel mensen zijn ontheemd. De voedselonzekerheid, die al hoog was door de economische crisis, kan snel verslechteren als de aanvallen escaleren. Journalist en Libanon-kenner Rosalyn Saab vertelt in Bureau Buitenland hoe gewone Libanezen proberen te overleven.
Video niet beschikbaar
In het dichtbevolkte Libanon dreigt hongersnood
Het ging al niet goed met Libanon toen Israël het land begin deze maand binnenviel. Het land kampte met een langdurige economische crisis die de sterk verdeelde politiek het hoofd niet kon bieden. Het kleine Libanon, dat slechts een vierde van de oppervlakte van Nederland beslaat, vangt bovendien meer dan 1 miljoen Syrische en een half miljoen Palestijnse vluchtelingen op. Maar sinds de escalatie in de oorlog tussen Israël en Hezbollah is de situatie zo verergerd dat VN-rapporteur Michael Fakhri voor hongersnood waarschuwt. Hij vreest dat, net als in Gaza, Israël honger als wapen gaat inzetten.
"De hongersnood in Libanon is nog niet zo ernstig als in Gaza, maar het is verstandig om nu in te grijpen om het tegen te gaan. Zowel de economische crisis als de oorlog treffen de meest kwetsbare mensen. Maar in Libanon is dit geen minderheid; dit raakt bijna iedereen", zegt journalist en Libanon-kenner Rosalyn Saab.
Een groot deel van de landbouwgrond ligt in het zuiden van het land, waar momenteel de strijd tussen Hezbollah en Israël woedt. De olijfbomen in deze regio zijn essentieel voor de Libanezen, niet alleen voor eigen gebruik, maar ook voor de economie. Olijfolie is een van de belangrijkste exportproducten van het land. Nu boeren gedwongen zijn hun plantages te verlaten, dreigt de oogst te mislukken.
Maar in datzelfde land leven vooral veel burgers.
Menselijk verhaal
Alle scholen zijn tot nader order gesloten in Libanon en veel van de gebouwen worden als opvangplek voor ontheemden gebruikt. "Het is altijd al heel lastig geweest voor een land zo klein en zo instabiel als Libanon om zoveel Syrische en Palestijnse vluchtelingen op te nemen. Ook zonder oorlog lukte het de Libanese overheid niet om voor haar burgers te zorgen. Nu zoveel mensen binnen het land ook ontheemd zijn geraakt, is de situatie onhoudbaar."
Saab, die als kind in Libanon heeft gewoond en nu als journalist vanuit Nederland de oorlog volgt, mist vaak 'het menselijke verhaal' in de berichtgeving. "In de media gaat het meestal over de oorlog tussen Israël en Hezbollah, en zo kan snel het beeld ontstaan dat er een oorlog tegen een terroristische organisatie wordt gevoerd. Maar in datzelfde land leven vooral veel burgers, mensen die het al heel moeilijk hadden en nu ook slachtoffer kunnen worden van een aanval."
VN waarschuwt voor uithongeren Libanon & Arizona’s zorg schreeuwt om immigranten - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.