Buitenland
VPRO

'Israël doodt doelbewust journalisten in Gaza'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Israël doodt doelbewust journalisten in Gaza'

Sinds het begin van de oorlog in Gaza een jaar geleden zijn meer journalisten gedood dan in welk conflict dan ook sinds er tellingen bestaan. De NGO Reporters Without Borders heeft meer dan 130 gevallen bevestigd, maar volgens andere organisaties zou het daadwerkelijke cijfer nog hoger kunnen liggen, vertelt correspondent Ruth Vandewalle in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Dagelijkse kost

Terwijl alle ogen op Libanon zijn gericht, gaat de oorlog in Gaza onverminderd door. Sinds afgelopen week voert Israël een grondoffensief uit in het noorden van Gaza, en aan de luchtaanvallen komt evenmin geen einde. "Gisteren is er nog een school aangevallen", zegt Vandewalle. "95% van alle scholen in Gaza zitten nu vol vluchtelingen die hun huis kwijt zijn. En bij deze aanval zijn 28 mensen gedood."

De correspondent spreekt van verschrikkelijke beelden. "Stukken van lichamen liggen overal verspreid over de plek." En dat is voor de mensen in Gaza al bijna een jaar lang dagelijkse kost.

Plastic zakken

De situatie is zo ernstig dat volgens Vandewalle Gazanen zichzelf gelukkig achten wanneer ze hun overleden familieleden in één stuk aantreffen. "Ik sprak een collega uit Gaza die bij een raketaanval zijn vier kinderen verloor. Hun lichamen waren intact teruggevonden en hij heeft ze kunnen begraven. Tegen mij zei hij: 'ik prijs me gelukkig, want ik ken mensen die de lichamen van hun doden in plastic zakken hebben terug gekregen.'"

Hassan Hammad

De oorlog eist ook uitzonderlijk veel levens van journalisten. Een van de laatste gedode journalisten is de 19-jarige Hassan Hamad, die afgelopen weekend door een luchtaanval in zijn huis werd geraakt. Hij woonde in het vluchtelingenkamp Jabalia, waar hij verslag deed voor media zoals Al Jazeera. In zijn video’s liet hij de ravage en de slachtoffers zien van de belegering van het kamp die het Israëlische leger daar uitvoert.

Vandewalle: "Al maanden kreeg hij bedreigingen op zijn telefoon van iemand die zich als officier van het Israëlische leger presenteerde. De berichten zeiden dat hij moest stoppen met zijn werk, anders zou hij en zijn familie het met hun leven betalen. En dat is inderdaad wat zondag gebeurde, toen een raketaanval op zijn huis werd afgevuurd."

Quote

Dat het meest geavanceerde leger van de wereld zo veel journalisten heeft gedood, kan geen toeval zijn.

Ruth Vandewalle

Geen toeval

Verslaggevers zijn herkenbaar in een oorlog aan hun persvest en helm. "Wanneer zij door drones of door snipers worden gedood, kan je niet spreken van toeval."

Volgens Vandewalle is er nog veel onderzoek nodig om vast te stellen hoe systematisch het Israëlische leger hierin tewerk gaat, maar volgens haar is al in vijf gevallen vastgesteld dat de journalisten doelbewust zijn aangevallen. "Israël ziet vanuit de lucht perfect wat er gebeurt in Gaza. Dat het meest geavanceerde leger van de wereld tussen 130, en misschien wel 170, journalisten heeft gedood in zo'n relatief klein gebied, dat kan geen toeval zijn", concludeert correspondent Ruth Vandewalle.

Bewijs verzamelen

Omdat buitenlandse journalisten Gaza niet worden binnengelaten, blijft het echter moeilijk om de vele aanvallen op burgers en journalisten te onderzoeken. De buitenwereld is sterk afhankelijk van de mensen daar, die vaak alleen met een mobiele telefoon en met wankele verbindingen, video's en berichten de wereld insturen, en dat met risico voor eigen leven.

Volgens de correspondent zijn veel Gazanen desondanks gedreven om zoveel mogelijk vast te leggen. "Dit bewijs kan belangrijk zijn voor de zaak die loopt in het Internationaal Gerechtshof, waarin in januari al is gezegd dat in Gaza plausibele genocide wordt gepleegd."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie