De brexit kan nu echt tot Troubles leiden
- Nieuws
- De brexit kan nu echt tot Troubles leiden
Waar de grens ook komt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, op de Ierse Zee of op het land, er zal altijd iemand ontevreden zijn. Dat is tijdens de hele Brexit-procedure wel duidelijk geworden. Maar één partij is klaar met het gezeur tussen Londen en Brussel: de unionistische paramilitairen.
The Troubles
Die hebben zich teruggetrokken uit het Goede Vrijdagakkoord. Dat akkoord uit 1998 regelde onder meer de opening van de landsgrens tussen Noord-Ierland en Ierland en maakte een einde aan een geweldsspiraal van tientallen jaren, ook wel bekend als The Troubles. Wat betekent dat voor de vrede? Dat bespreekt Bureau Buitenland met krantentopman en journalist Peter Vandermeersch vanuit de Ierse hoofdstad Dublin.
vpro bb 0403 dublin
De vaak criminele en soms goed bewapende paramilitaire clubs, die honderden doden op hun geweten hebben, eisen dat de brexithandelsgrens in de Ierse Zee komt te vervallen, omdat die de territoriale integriteit van het Verenigd Koninkrijk zou verstoren. En dat mag niet, volgens het akkoord.
Vreedzaam, maar hoe lang?
Ze hebben er wel bij gezegd dat hun verzet "vreedzaam en democratisch" zal zijn. Volgens Vandermeersch lijkt dat vooralsnog ook het plan. "Je kan het sterk symbolisch noemen. Symbolisch is het zeker, maar ook een waarschuwing. Je weet het nooit met deze groepen."
Veel van de paramilitairen hebben zich na The Troubles gestort op de georganiseerde misdaad. De tactieken van intimidatie die zij gebruikten tijdens die tijden van sektarisch geweld, blijken ook nu nog steeds gebezigd te worden. Zo worden er inspecteurs en douanebeambten geïntimideerd. "Ook onze journalisten zijn meermaals bedreigd en vorig jaar nog is er een van ons omgekomen door geweld van deze groepen."
Meer verhalen over en uit het buitenland?
In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.