Buitenland
VPRO

Speciale ambulance voor daklozen: 'Ze hebben iemand nodig die voor hen vecht'

foto: Michiel Driebergenfoto: Michiel Driebergen
  1. Nieuwschevron right
  2. Speciale ambulance voor daklozen: 'Ze hebben iemand nodig die voor hen vecht'

Extreme armoede lonkt voor miljoenen Polen als gevolg van de pandemie. De Poolse regering trok de afgelopen jaren veel geld uit voor armoedebestrijding. Maar daarmee is lang niet iedereen geholpen, zo ook daklozen. Waar kunnen zij nog hulp van verwachten? Oost-Europa correspondent Michiel Driebergen maakte voor Bureau Buitenland vanuit Polen een reportage over een ambulance voor daklozen.

VPRO BB Warschau

Door de wijken van Warschau rijdt de ambulance, met aan boord programmeur Rafal Muszczynko en arts-in-opleiding Zuza Matuszewska. Een paar keer per week bezoeken zij vrijwillig de daklozen om hen hulp te bieden. Dat doen ze in een wit beschermend pak. "Want, daklozen kunnen ook corona hebben", vertellen de ambulancemedewerkers.

De eerste bestemming is een hutje van twee bij twee meter, dat geïmproviseerd is tot een huis. De man die er woont, is vanwege psychische en lichamelijke klachten vroegtijdig gestopt met werken. Daardoor kan hij geen aanspraak maken op een pensioen. Recht op een uitkering heeft hij wel, maar dan moet hij solliciteren. Dat lukt de man niet en dus woont hij nu op straat.

Extreme armoede

De dakloze man is geen uitzondering. Uit onderzoek van Eurostat (het statistiekbureau van de EU) blijkt dat één op de tien Polen in extreme armoede terecht kan komen, als de toestand van de economie niet verbetert. Het inkomen is vaak te laag om de vaste lasten te kunnen betalen. Dat geldt ook voor gepensioneerden.

Rafal en Zuza verzorgen de huid van de man. Die is roze en er zijn wat plekken op zijn lichaam open. "Het is in de winter een groot probleem als die wonden niet worden behandeld", leggen de ambulancemedewerkers uit.

De ambulance rijdt verder naar een krot aan de rand van Warschau. "Het gaat eigenlijk niet zo goed met mij", vertelt een andere man die er woont. Hij verloor tijdens de pandemie zijn baan. Ook zijn vrouw verliet hem vanwege geldproblemen. Op straat wonen, is zijn enige optie.

Vertrekken naar het Westen

Salarissen in de publieke sector blijven laag en bij ontslag ontbreekt het aan sociale zekerheid. Voor dokters is dat een reden om uit te wijken naar het Westen. Hierdoor ontstaat er een tekort aan verzorgend personeel en vanwege corona levert dat veel druk op.

Zuza Matuszewska dacht ook na om te vertrekken naar Duitsland, maar besloot uiteindelijk te blijven. "Arme werkenden betalen belasting, zodat ik medicijnen kon studeren. Daarom wil ik Polen niet verlaten."

"Die mensen hebben niet dezelfde mogelijkheden als ik'', vervolgt Zuza. ''Ze zitten hier vast en hebben iemand nodig die voor hen vecht. Hoe meer ik vecht voor deze plek, des moeilijker het wordt om deze plek te verlaten."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie