Binnenland
KRO-NCRV

Nieuwe rekenmethode: wanneer val je tegenwoordig onder de armoedegrens?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe rekenmethode: wanneer val je tegenwoordig onder de armoedegrens?

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Sociaal Cultureel Planbureau en het Nibud blijkt dat er minder armen zijn in Nederland. Waren dat er in 2023 nog 824 duizend, zijn dat er nu 540 duizend. Dat komt door een nieuwe rekenmethode. Maar wat houdt dat eigenlijk in? En waarom is dat gewijzigd? Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, legt het uit bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Er is een nieuwe gezamenlijke standaard gezet voor wanneer iemand in Nederland onder de armoedegrens leeft. Hierdoor ontstaat er geen "onduidelijkheid" meer over de cijfers, meldt Vliegenthart. Hoe ging dat eerst? Het CBS keek enkel naar het inkomen. Het armoedecijfer werd dan gebaseerd op hoeveel mensen er onder een bepaald inkomen zaten. Terwijl het SCP naar de uitgaven keek en of dat toereikend was om boodschap en huur te betalen. "Dat SCP-cijfer was dan nét hoger dan dat van het CBS", vertelt Vliegenthart.

Gradaties

Bij het CBS gold dat je in armoede leefde als je 1200 euro en daaronder verdiende, terwijl dat bij het SCP 1500 euro was. Daardoor ontstond er een verschil in armoedecijfers. "Of je arm bent in Nederland kent allerlei gradaties", gaat Vliegenthart verder. Om beleid door te kunnen voeren, is één armoedecijfer "hard nodig."

Vermogen

"Tegelijkertijd moet je ook beseffen dat als je 2 euro boven de armoedegrens zit, je volgens de definitie niet arm bent. Maar je toch ontzettend weinig geld hebt", voegt Vliegenthart toe. Maar er is dus wel een nieuw armoedecijfer en het aantal armen is flink gedaald. Dat komt ook doordat het CBS, SCP en Nibud nu iemands vermogen heeft meegerekend en niet enkel kijkt naar de maandinkomsten. "Niet in een overwaarde van een huis, maar gewoon op de bank waar je praktisch gezien je boodschappen mee kunt doen."

Intensiteit van armoede

"Als je een hoog vermogen hebt maar weinig inkomen hebt, ben je volgens de nieuwe definitie niet arm. Dat vind ik ook echt een te verdedigen keuze", aldus Vliegenthart. "Tegelijkertijd zien we ook dat de intensiteit van de armoede, dus hoeveel mensen nou onder die armoedegrens zitten, significant is. De armoede is dieper, schrijnender." Volgens Vliegenthart komen mensen niet een paar tientjes tekort, maar een paar honderden euro's per maand.

Bestaanszekerheid

Daarnaast worden veel andere zaken niet meegerekend in het armoedecijfer. "Bestaanszekerheid gaat over de beschikbaarheid van betaalbare woningen, toegang tot goede zorg, eerlijke kansen in het onderwijs. En heel veel mensen die misschien financieel gezien de maand nog wel net rondkomen, hebben natuurlijk daar ontzettend grote zorgen over. Die worden niet gevangen in dit cijfer", snapt Vliegenthart.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie