Binnenland
AVROTROS

Aanrijding wild dier: 'Het gebeurde in een fractie van een seconde'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanrijding wild dier: 'Het gebeurde in een fractie van een seconde'

Het aantal aanrijdingen met een dier is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2019 werden maar liefst 10.000 dieren aangereden. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar eerder. Uit reflex wil je het dier waarschijnlijk ontwijken, maar dat moet je nou juist niet doen. Wat moet je dan wel doen?

In 2019 werden maar liefst 10.000 dieren aangereden. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar eerder. Dat is verdrietig voor het dier, maar ook tientallen automobilisten bezoeken ieder jaar het ziekenhuis na een aanrijding met wild.

Bjorn van der Veen, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging in Stax&Toine: "Dat heeft enerzijds te maken met de groei van de wildstand en anderzijds met het toenemende verkeer. "Het toerisme neemt toe en mensen trekken steeds meer de natuur in."

Video niet beschikbaar

'Het gebeurt in een fractie van een seconde'

Van der Veen spreekt uit eigen ervaring. Hij reed zelf een keer een ree aan. "Ik reed zo'n 60 kilometer per uur, de ree sprong uit het niets uit het water. Ik kon helaas niet meer remmen, waardoor hij vol op de bumper kwam en op slag dood was. Het gebeurde in een fractie van een seconde."

Van der Veen wist hoe hij moest reageren. Als je dit niet weet, kun je uit reflex je stuur omdraaien om het dier te ontwijken. Dat is juist levensgevaarlijk. "Je kunt beter het dier rammen dan een boom of een andere weggebruiker."

Het beste is volgens Van der Veen om voorzichtig te remmen als dat gaat. "Als je plots hard remt, kan er een auto achterop klappen. Als je dus niet op tijd kunt remmen, kun je beter doorrijden. Iedereen reageert anders in zo'n stresssituatie, maar probeer het stuur recht te houden."

Aanrijding met een dier niet melden is strafbaar

Wanneer je een dier aanrijdt, ben je verplicht dit bij de politie te melden. Doe je dit niet? Dan ben je strafbaar. Is er sprake van letsel bij de automobilist of een gevaarlijke verkeerssituatie? Bel dan 112.

Wanneer je zelf niets hebt, kun je het beste bellen naar 0900-8844 bellen. Van der Veen: "Probeer de locatie zo exact mogelijk door te geven en blijf het liefst wachten totdat de jager of faunabeheerder arriveert."

Soms is een dier opslag dood, maar het kan zijn dat het dier gewond is en vlucht terwijl het bijvoorbeeld een kaak of een poot heeft gebroken. Om een erbarmelijke dood te voorkomen gaat de jager met een speciaal getrainde hond op zoek naar het gewonde dier om hem uit zijn lijden te verlossen.

Kun je de schade verhalen?

Uit recente cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat een schadeclaim na aanrijding met een dier gemiddeld 1.600 euro is. Een aanrijding met een wild dier, kun je niet verhalen op een eigenaar.

Of jouw autoverzekering de schade dekt, hangt af hoe je zelf verzekerd bent. Met een volledig of beperkt cascoverzekering kun je de schade vaak wel claimen bij de autoverzekering. Dit vind je terug in de polisvoorwaarden.

'We zien een piek van aanrijdingen in de overgang van winter- naar zomertijd'

Komend weekend gaat de wintertijd weer in en valt de grootste drukte in het verkeer weer samen met de verplaatsing van wilde dieren tussen het verzamelen van voedsel en het rustgebied. Dat is het moment waarop de meeste wilde dieren worden aangereden.

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging wil dat automobilisten zich bewust zijn dat een aanrijding met een dier steeds vaker voorkomt en dat zij de regels over wat je moet doen na een aanrijding met wild beter kennen. Daarom zijn zij de campagne 'Daar jagen wij voor' gestart in vijf gemeenten op de Veluwe.

Van der Veen: "We geven voorlichting op scholen en delen door het hele land flyers uit." Daarnaast willen zij met de campagne laten zien dat de hulp van jagers hard nodig is. "Beheer door jagers is belangrijk om de wildpopulatie op niveau te houden en de verkeersveiligheid verder omhoog te brengen."

Het vlees wordt verwerkt en gaat de voedselketen in

Maar wat gebeurt er eigenlijk met het dier wanneer het geborgen is? "Het ligt eraan hoe de verwondingen zijn. Soms is een dier helemaal verbloed en is alles kapot in het lichaam. Dan is het vlees niet te consumeren. Dan leggen we het op een plek in het bos waar het door andere dieren wordt gegeten."

Als delen van het dier nog eetbaar zijn, dan wordt dat verwerkt. Meestal gaat het dan naar een wildslager en dan gaat het terug de keten in. Denk aan restaurants of verkoop via de wildslager zelf.

Om bewoners alvast kennis te laten maken met wildvlees wordt in de vijf gemeenten op de Veluwe een wildkroket uitgedeeld via de plaatselijke snackbar. "Daarmee willen we laten zien hoe duurzaam het vlees is en hoe lekker het smaakt", aldus Van der Veen.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie