Binnenland

Eerste successen Nationale Klimaattop: wonen zonder aardgas

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste successen Nationale Klimaattop: wonen zonder aardgas

In de Van Nellefabriek in Rotterdam worden vandaag tijdens de Nationale Klimaattop initiatieven en maatregelen vergaard die helpen om de uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2 (kooldioxide) te verminderen. De top werd geopend door premier Rutte en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu).

Dijksma nam het initiatief voor de Nationale Klimaattop nadat in december het historische klimaatakkoord van Parijs werd gesloten. Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen is nodig om de in Parijs gemaakte afspraken te kunnen halen. De eerste resultaten van de top zijn een feit.

Wonen zonder gas

Bijna 100 partijen (waaronder gemeenten, provincies, Energie-Nederland, Enexis, Liander, Stedin, Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland en het HIER klimaatbureau) committeren zich aan stoppen met aardgas. Ze hebben het manifest ‘Aan de slag met wonen zonder aardgas’ ondertekend. Daarmee geven zij aan concreet te beginnen met de transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. Het manifest wordt na ondertekening aangeboden aan minister-president Mark Rutte en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma.

Dijksma: “Het initiatief van bijna honderd gemeenten, provincies en andere organisaties om te werken aan gasvrije huishoudens is mooi en tegelijk noodzakelijk. Nederland moet af van zijn verslaving aan fossiele energie. Er is veel winst te behalen in CO₂-reductie in woningen. Mensen in een groot aantal gemeenten kunnen er straks voor kiezen om energieneutraal te gaan wonen. Dat levert een flinke milieuwinst op en tegelijk ook een lagere energierekening."

Een aardgasvrije gebouwde omgeving betekent dat ruim zeven miljoen huishoudens overgaan op andere manieren van verwarmen en koken. Voor veel bewoners leidt deze overgang tot grote veranderingen. Daarom wordt vandaag ook de website hierverwarmt.nl gelanceerd, waar bewoners kunnen zien wat de alternatieven voor aardgas in hun buurt zijn.

Treinen op groene stroom

Alle elektrische treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf 1 januari op groene stroom opgewekt met windenergie. Dat is een jaar eerder dan gepland. ,,Hiermee zijn we het eerste land ter wereld. Onze 9 miljoen klanten in Nederland kunnen dan elke dag reizen zonder schadelijke CO2-uitstoot", aldus interim president-directeur van de NS Roger van Boxtel.

De NS is ook begonnen met een project om bij vijftien grote werkgevers de mobiliteit van hun medewerkers te verduurzamen. De medewerkers worden actief gestimuleerd minder met de auto en meer met de fiets, trein of elektrisch vervoer te reizen.

Beluister het gesprek met Greenpeace-directeur Joris Thijssen over de Nationale Klimaattop in Vroege Vogels:

Staatssecretaris Dijksma vertelde vanochtend op NPO Radio 1 over de Klimaattop:

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie